Съвети при мариноването на кореноплодни зеленчуци

Съвети при мариноването на кореноплодни зеленчуци

Макар да знаем колко са полезни за здравето ни, не всички обичаме да консумираме кореноплодните зеленчуци в сурово състояние. Тук ще ви покажем как можете да ги мариновате, така че да се усладят дори и на най-взискателните от вас.

Не става въпрос да ги консервирате - за това има отделни рецепти. Добре е единствено да мариновате кореноплодни, да ги оставите за няколко часа на хладно (най-добре поне 12) и после с удоволствие да си похапвате от тях.

Съвети за мариноване на кореноплодни зеленчуци

- Морковите, вероятно едни от най-използваните от нас кореноплодни зеленчуци, се мариноват най-добре в приготвена марината от зехтин, оцет, сол, захар и черен пипер. Добре е преди това леко да ги сварите във вода, оцет и сол, колкото да омекнат и после да ги мариновате;

Мариновани моркови

- Можете да си приготвите и коктейлни моркови, които също е добре да бъдат накиснати предварително в марината, която се приготвя от соев сос, лимонов сок, сол и малко вода. Обелете морковите, нарежете ги на пръчици, облейте ги с маринатата и го оставете така около 1 час. Когато ги сервирате в чаша, досипете и малко от течността, за да могат те да продължават да се овкусяват;

- Цвеклото, което е един от най-тачените кореноплодни зеленчуци в Русия, може да бъде мариновано в смес от оцет, захар и сол. Примерни пропорции за 500 г цвекло са 100 мл оцет, 50 г захар и 50 г сол. За целта цвеклото се сварява, обелва се, нарязва се или на шайби, или на кубчета и се подрежда в буркани. Посочената марината се кипва заедно с малко вода и с нея се залива вече готовото цвекло. След около 5 часа то вече ще е попило ароматите, но е най-добре да го оставите на студено за 24 часа и едва тогава да го консумирате;

Целина в марината

- Друг кореноплоден зеленчук, който можем да намерим навсякъде у нас, е целината. За да разнообразим обаче малко българската трапеза, тук ще ви покажем как се маринова целина по гръцки. В тенджера изсипвате малко вода, зехтин, лимонов сок, бял пипер, мащерка и резене (пресни) и добавяте сол на вкус. Разбърквате всичко и слагате обелената и нарязана на кръгчета или по дължина целина. Кипвате и оставяте така на котлона за около 10 мин, за да могат подправките да поемат в целината. Когато всичко изстине, прибирате в хладилника и след около 24 часа можете да се насладите на така приготвената маринована целина по гръцки.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати