Към кои ястия да добавяме естрагон?

Към кои ястия да добавяме естрагон

Естрагонът представлява многогодишно растение, което има тревисто стъбло. Той Образува къси подзем стъбла - коренища. При цъфтежа височината на стъблото може да достигне и до два метра.

Съществуват два вида естрагон - културен и див. Дивият естрагон има по слаб аромат и вкус.

Листата на естрагонът са богати на етерични масла, витамин А, витамин С, витамин В, магнезий, желязо, фосфор, цинк, калий.

Естрагонът е полезен за човешкото здраве. Неговата консумация повишава апетита, улеснява дишането, регулира месечния цикъл при женитеи действа благоприятно върху работата на стомаха. Също така естрагонът има детоксикиращо действие.

Естрагонът е известен още и като тарос. Той има специфичен и уникален аромат. Това е една от най-известните подправки в кулинарията. Най-често се среща във френската кухня.

Употребата на естрагон намира широко приложение в приготвянето на много рецепти.

Естрагон на риба

В кулинарията, като подправка естрагонът се използват листата и младите клонки на естрагона.

В ястията естрагонът се съчетава добре с магданоз, чубрица, шарен пипер и черен пипер.

Естрагонът е подходяща подправка за ястия с месо или салати с месо. Ползва се още за овкусяване на салати със сирене, както и основни ястия със сирене. Той подсилва вкуса на месото и млечните продукти.

Естрагонът е подходяща подправка при приготвянето на желирани солени ястия, като свинска пача, рибена пача, руска пача, пача от свински крачета и други. Също така може да го използвате при приготвянето на свинско с ориз на фурна, гювечета с месо, задушени зеленчуци, ястия с яйца и при приготвянето на някои видове риба.

За рибните ястия се използва малко естрагон, и то сух естрагон.

Естрагон на супите също се слага. При тях той се прибавя накрая.

Естрагонът се добавя на ястия с риба

Естрагонът се използва и за ароматизиране на газирани напитки.

Естрагонът на макарони, пастата и средиземноморската кухня ще продаде специфичен, но приятен вкус и аромат.

С естрагон може да подправите също така и предястия и гарнитури с домати, ябълки, тиквички, карфиол, краставици и картофи.

Не бива да прекалявате с количеството естрагон, което слагате в ястията. С него трябва да се внимава, защото има по-специфичен и остър вкус.

В рецепти естрагонът може да се използва и за заместник на солта. Тази подправка е подходяща за хора, страдащи от хипертония.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати