Храни с лактобацили

Храни с лактобацили
Електронна везна тип кана-30%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Електронна везна тип кана
46.00 лв.
32.00 лв.
Виж ››

Пробиотиците са живи микроорганизми, които имат огромни ползи за човешкото здраве. Те подобряват работата на храносмилателната система, помагат за борба с депресията и за правилното функциониране на сърцето. Има доказателства и за ползите на пробиотиците за красива кожа. Пробиотици може да намерите в хранителни добавки, но най-добре е да си ги набавяте от храната. Ето 11 храни с високо съдържание на лактобацили, които са супер здравословни.

Кисело мляко

Няма как да не поставим киселото мляко на първо място в този списък с източници на лактобацили. Пословичната Лактобацилус булгарикус е една от бактериите, използвани за производството на кисело мляко. За първи път е идентифицирана през 1905 г. от българския доктор Стамен Григоров. Бактерията се храни с лактоза и произвежда млечна киселина, благодарение на която млякото се съхранява.

Следователно, хапвайте кисело мляко, за да си набавите необходимата доза пробиотици. Киселото мляко влияе благоприятно върху здравето на костите, подобрява кръвното налягане. При децата, киселото мляко може да помогне за справяне с диарията, предизвикана от антибиотици.

Кефир

Кефирът съдържа лактобацили

Кефирът е ферментирала пробиотична млечна напитка. Произвежда се чрез добавяне на кефирни зърна в краве или козе мляко.

Кефирните зърна са комбинация от бактерии и дрожди в матрица от протеини, липиди и захари. На външен вид кефирните зърна приличат на карфиол. Напоследък популярността на кефира започва да се възобновява заради нови изследвания, които доказват ползата на тази напитка и пробиотиците, които съдържа.

Кефирът подобрява здравето на костите, храносмилането и предотвратява някои инфекции. Той е сред най-добрите храни с лактобацили.

Кисело зеле

Киселото зеле е добре познато в българската кухня. Приготвя се като към зелето (нарязано или цяло) се накисва във вода, добавя се сол (желателно е морска сол, в съотношение около 40 г на литър). Сместа трябва да ферментира, като за целта трябва да се „преточва“ през определен период от време.

Когато е готово, киселото зеле има солено-кисел вкус. В допълнение към пробиотичните му ползи, киселото зеле е богато на фибри, витамин C, B, K. Освен това е с високо съдържание на натрий, желязо и манган.

Киселото зеле също съдържа антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които са важни за здравето на очите.

Темпе

Темпе

Темпе е традиционен соев хранителен продукт, произлизащ от Индонезия. То се прави с контролирана ферментация на соеви зрънца и се оформя в сбита форма, напомняща вегетариански бургер.

Процесът на ферментация всъщност оказва удивителен ефект върху нутригените.

Соята е с високо съдържание на фитинова киселина, растително съединение, което нарушава усвояването на минерали като желязо и цинк.

Въпреки това, ферментацията намалява количеството на фитинова киселина, което може да увеличи количеството минерали, които тялото ви е в състояние да абсорбира от темпе.

Кисели краставички

Киселите краставички са краставици, които се консервират в марина от сол и вода (някои слагат и оцет). Ферментацията отнема време, използвайки естествените лактобацили. В края на този процес, краставичките стават кисели. Киселите краставички са чудесен източник на пробиотични бактерии, което повишава активността на хранителната система.

Киселите краставички имат ниско съдържание на калории и са добър източник на витамин К.

Важно е да се отбележи, че краставичките, мариновани с оцет, не съдържат живи пробиотици.

Някои видове сирена

Сирената са източници на лактобацили

Дотук голяма част от храните, които съдържат лактобацили, са ферментирали по един или друг начин. Оказва се, че и при сирената, които имат определен период на зреене, също се съдържат тези почти магически бактерии.

Те оцеляват при някои видове сирена, включително Гауда, моцарела, чедър и котидж.

Сирената имат висока хранителна стойност и са чудесен източник на протеини. Те са богати на много важни витамини и минерали, включително калций, витамин В 12 и др.

Пробиотичните храни са изключително важни за здравето на човека. Затова приемайте повече храни със съдържание на лактобацили, за да подобрите работата на храносмилателната си система.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати