Специфики при месенето на тесто от лимец
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Специфики при месенето на тесто от лимец

Специфики при месенето на тесто от лимец

Христилияна ВасилеваХристилияна Василева
Мастър Шеф
651111042k
Специфики при месенето на тесто от лимец
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

Лимецът е древна зърнена култура. От нея тръгват всички други сортове жито, които познаваме и днес. Доскоро лимецът се е смятал за остаряла зърнена култура, но в последните години той търпи реабилитация.

Хранителната стойност на лимеца е много по-висока от пшеницата. Добивът обаче на лимеца е много по-малък от този на пшеницата.

Лимецът съдържа калций, фосфор, магнезий, желязо, селен, манган, калий, мед, витамин В, А, Е, бета каеотин, мастни киселини, белтъчини, и други.

Лимецът помага в регулирането и създаването на половите хормони, подобрява имунната система, полезен е при изграждането на костите, повишава храносмилателна функция, намалява нивата на холестерол и понижава нивата на кръвната захар.

Брашното от лимец има много ниски нива на глутен. Това му дава много предимства в сравнение с пшеничните брашна. Тъй като глутенът е алерген, брашното от лимец спокойно може да се използва за бебешки каши, малки деца и хора, които имат алергия към глутена. Вероятността да получите алергична реакция от лимеца е много малка.

Tесто от лимец
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева

Също така тестените изделия, приготвени от това брашно, са подходящи и за хора, които спазват диета.

Брашното от лимец е често използвано за приготвянето на пици. Предпочита се, защото при него няма риск тестото да стане твърдо или жилаво.

Специфики при месенето на тесто от лимец

Особеностите при месенето на тестото от лимеца се дължат на ниското съдържание на глутен в зърното. Всеки знае, че за да се меси хубаво тестото и да бухне, съдържанието на глутен трябва да е по-голямо.

Хляб от лимец
Снимка: Веселина Константинова

Когато месите тесто с брашно от лимец, трябва да използвате жива квас или сода за хляб. При този вид брашно използването на мая не дава добри резултати.

Специфичното при замесването на тесто от лимеца е, че трябва да увеличите количеството на водата. За разлика от тестото, замесено с пшенично брашно, за брашното от лимец е необходимо повече вода.

Брашното от лимец също така поема водата по-бавно. Когато оставяте готовото тесто от лимец да втаса, то трябва е да е хубаво овлажнено.

Ако все още не сте приготвили нещо тестено от лимец, задължително пробвайте. Няма да съжалявате - по-полезно е, а и доста вкусно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати