Сок от грейпфрут – ползи и приложение
Sok od grejpfruta - koristi i primenaGrapefruit Juice - Benefits and Use
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Сок от грейпфрут – ползи и приложение

Сок от грейпфрут – ползи и приложение

Сок от грейпфрут – ползи и приложение
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка
30.00 лв.
Виж ››

Заради своя стипчив и горчив вкус грейпфрутът не е обичан от всички плод. Други пък си падат именно по неговата специфична горчивина и аромат. При всички положения обаче той е изключително полезен и приемът му – особено под формата на сок, има безброй ползи за организма.

Подобрява метаболизма

Сокът от грейпфрут може да помогне с изгарянето на мазнините, тъй като действа по два важни за топенето на килограми начина – той ускорява метаболизма и действа детоксикиращо. А също – потиска чувството на глад. Сокът стимулира храносмилането, повишава отделянето на стомашни сокове, както и стимулира ленивите черва и успешно се бори със запека. Едновременно с това сокът от грейпфрут съдържа минимално количество калории и много нисък гликемичен индекс.

Подпомага контрола на диабета

Сок от грейпфрут

Сокът от грейпфрут е много полезен за диабетици – не само заради ниското съдържание на захар, но и заради съдържанието на нарингенин в плода. Това вещество подобрява реакцията на организма към инсулина, като по този начин действа профилактично и терапевтично при инсулинова резистентност. Също намалява нивата на кръвната захар, поради което подпомага контрола на заболяването и е чудесно средство за предотвратяване появата на диабет тип ІІ.

Редуцира високия холестерол

Голямото съдържание на пектин в сока от грейпфрут, както и наличието на лимонин в него подпомагат намаляването на нивата на лошия холестерол. Достатъчно е да пиете по една чаша сок от грейпфрут на ден и съвсем скоро холестеролът ще влезе в норма. Редовната му употреба прочиства натрупаните плаки в кръвоносните съдове. Това действа профилактично срещу сърдечно-съдови заболявания, които са бичът на нашето съвремие.

Повишава имунитета

Сокът от грейпфрут е истинска витаминозна бомба – съдържанието на витамин С в него е много голямо. Този витамин е от огромно значение за добрия имунитет. Повишеното му количество в сока предпазва от грип, настинки, подпомага по-бързото справяне с вирусни и бактериални инфекции. Също така сокът укрепва кръвоносните съдове и действа като природен антибиотик.

Не се препоръчва при употреба на лекарства

Сок от грейпфрут и лекарства

Малцина обаче знаят, че сокът от грейпфрут, както и самият грейпфрут могат да повлияят върху действието на определени лекарства. От една страна, те намаляват ефективността им, от друга страна – съвместната употреба може да доведе до прекомерно натрупване на лекарствените вещества и интоксикация. Особено опасно е редовното пиене на сок от грейпфрут, докато приемате лекарства за сърдечно-съдови заболявания, за психични разстройства, контрацептиви, за контрол на алергии и астма, както и за стомашно-чревни заболявания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати