Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Сладката история на торта Сахер

Сладката история на торта Сахер

Домашна торта Сахер

Шоколадовата торта Сахер (Sacher) и Австрия са неразделни. В Австрия всеки замък и улица имат своя приказна история. Но без сладкия символ на австрийците - Sachertorte, е невъзможно!

Нека ви запознаем с австрийска приказка за тортата Сахер - история с рецепта.

История на тортата Сахер

Торта Сахер е един от най-известните десерти в целия свят - истинска виенска класика. Мека какаова торта с богат шоколадов вкус, със слой от кайсиево сладко, което придава лека кисело-сладка плодова нотка, изцяло покрита с вкусна шоколадова глазура. Текстурата и вкусът на тази торта са невероятни.

За пръв път австрийската шоколадова торта Сахер е направена през 1832 г. от Франц Захер (по това време той е само на 16 години) за гала вечерята на австрийския дипломат Клеменс Меттерних във Виена, Австрия.

Външният министър, в очакване на дипломатите и искайки да ги изненада с вкусен десерт, инструктирал готвача си да направи нова торта. Готвачът се разболял по това време и поверил подготовката на своя 16-годишен ученик Франц Захер.

Той взаимствал рецептата от сестра си и я възпроизвел, за да изпълни поръчката. Но се твърди, че Франц сам е измислил рецептата за шоколадовата торта.

Всички харесали много тортата, но с времето постепенно я позабравили. Франц пораснал, съзрял, натрупал опит, дори работил като готвач в двора на руския цар. На 32-годишна възраст той отворил собствен ресторант във Виена, където търгувал с вино и деликатеси.

Най-големият син на Франц Захер - Едуард, работил в сладкарската верига Демел, където направил вкусната торта Сахер по рецептата на баща си. След време той отворил свой хотел Sacher и започнал да предлага тортата си на гостите на хотела. Мнозина се опитали да възпроизведат тази торта, но рецептата ѝ била тайна и по понятни причини никой не успял да направи тортата толкова изящна, колкото семейство Сахер.

Въпреки това хотелът Sacher скоро фалирал. След смъртта на Едуард и съпругата му синът им през военните години от липса на пари продал оригиналната рецепта за торта Сахер на сладкарската верига Демел. Оттогава тя произвежда десерта с шоколадов медал Едуард Захер - Виена.

Днес торта Сахер е символ на цялата страна, емблематично ястие е не само на Виена, но и на австрийската кухня. Сервира се във всяко кафене в страната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати