gotvach.bg»Статии»Любопитно»Плодове с желиращи свойства

Плодове с желиращи свойства

Плодове с желиращи свойства

Добри желиращи свойства имат плодовете и зеленчуците, съдържащи пектин. Пектинът е вещество, което много добре абсорбира от организма, попадналите в него вредни вещества. Той влияе положително на жизненоважната чревна микрофлора и способства за пречистване на холестерола от кръвта.

Колкото повече пектин съдържат даден плод, толкова по-добри желиращи свойства имат.

Цариградското грозде, касисът и плодовете на калината, дюлята, киселите ябълки, портокалите, сливите, крушите, прасковите, тиквата и цвеклото имат най-добре изразени желиращи свойства.

Странно е да го научим, но в тиквата пектинът се съдържа в повече, отколкото в ябълките и цвеклото.

С малко по-ниски желиращи свойства /но все пак ги имат/ са всички видове боровинки и черниците.

След тях средно желиращи свойства имат малината и вишните.

Най-слаби са желиращите свойства на ягодите и черешите.

Можете да проверите какво желиращо свойство има сокът на плодовете, от които се нуждаете. Вземете 2 с.л. спирт и добавете в него 1 с.л. сок от плода, разклатете сместа и вижте какви съсиреци се образуваха. Ако е един голям, то тогава сокът на плода има високи желиращи свойства, ако са два съсирека, то сокът има средни желиращите свойства.

Ако има много съсиреци, то тогава пектинът в сока е много нисък и плодовото желето няма да се получи, ако не добавите допълнително желиращи вещества. Ако изобщо няма утайка, то сокът практически няма желиращи вещества.

Когато приготвяте заготовки от плодове и зеленчуци, можете да използвате техните естествените желиращи свойства.

Пригответе пестил от любимите си плодове, но най-вкусен се получава от ябълки, сливи, праскови и дюли.

Сокът от плодове се явява най-полезният продукт, приготвен от свежи плодове. В тях се съдържа голямо количества минерали, витамини и други полезни вещества.

Сиропите се приготвят от пресни плодове с добавяне на захар, ароматни вещества и лимонена киселина. Захарта в тях не трябва да бъде по-малко от 65%. Правилно свареният сироп има аромат на плода, от който е приготвен. Най-вкусни сиропи се получават от вишни, малини, дренки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати