Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Тученица (Тлъстига) - какво трябва да знаем?

Тученица (Тлъстига) - какво трябва да знаем?

Тученица (Тлъстига) - какво трябва да знаем?

Тученицата е известна и с името тлъстига и произхожда от сем. Дебелецови и всъщност е диво растение, но се култивира в някои западноевропейски страни, като има зелена или жълтеникава разцветка.

В кулинарията се използват младите леторасли, месестите стъбла и листата на тученицата. Долната част на дръжката се отрязва и зеленчукът се измива обилно с вода.

Тученицата зрее от началото на лятото до късна есен. Тученицата е бедна на калории, има леко горчив вкус, след откъсване не може да се запази дълго. За кулинарни цели е най-добре да използвате в свежо състояние.

Древните египтяни, гърци и римляни с охота са хапвали тученица оценявали растението като лекарство. Хипократ и Плиний, пишат за него и са го използвали, а през Средновековието се смята за „благословен“ дар сред арабите.

Инфузията на билката тученица има диуретичен и противовъзпалителен ефект (залейте супена лъжица пресни билки с чаша вряла вода, оставете за 2 часа, филтрирайте и пийте по 2 супени лъжици 3-4 пъти на ден).

В Ливан до ден днешен тученицата е неизменна част от традиционната салата Фатуш, китайците я пържат заедно с бобени кълнове, французите с желание хапват най-често кремообразна зеленчукова супа от тученица.

Тученицата има леко кисел вкус, усеща се леко парене и е нещо като зеленчуков пипер.

Днес тученицата се счита за плевел, с който градинари и летни жители по различни начини се борят.

Но междувременно тази малка незабележима билка е била използвана от лечителите на древността. Древните гърци и египтяни били добре запознати с полезните свойства на тученицата.

Това растение в наше време се радва на висока почит в страните от Азия.

Там билката се отглежда като зеленчукова култура и се използва както за храна, така и за медицински цели.

Маринована тученица - отлична подправка за месни ястия, върви добре със супи и основни ястия от зеленчуци. Като пикантна гарнитура се сервира с месни и рибни ястия, добавя се към сосове и пикантни майонези. Във Франция, Армения, Узбекистан витаминозните салати се приготвят от тученица, смесена с пикантни билки.

Гарнитура от тученица

тученица - 300 г

сладка сметана - 2 с.л.

чесън - 2 скилидки

олио- 2 с.л.

черен пипер

сол

брашно- 1 с.л.

Тученицата се почиства, измива се и се кипва, за да се извлекат горчивите вещества, след което се оставя да се отцеди.

Чесънът се нарязва на ситно, запържва се в олио до прозрачност, поръсва се с брашно и се разрежда с малко вода.

Прибавя се тученицата, вари се не много дълго време и се добавят подправки и сметана.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати