Полезни рецепти с целина при диабет

Полезни рецепти с целина при диабет

Тревистото растение целина (Apium) е член на семейството на Сенникоцветни и се радва на все по-голяма известност в Европа. Целината е тревисто двугодишно, достигащо височина до 100 см. Има право стъбло и яркозелени листа.

Използват се месестите, широки и дълги листни дръжки. Младите листа също се употребяват, най-често за украса на ястията.

Хората започват да култивират такова растение преди много време - в древна Гърция целина се отглежда по специален начин и за храна се използват само листни дръжки. Растението съдържа етерични масла, които му придават специфична миризма и вкус.

Листата и зелените издънки са по-богати на витамини от корените.

Използват се при лечението на артрит и ревматизъм.

Пресният сок от тях се пие за отслабване и се използва под формата на лосиони за лечение на външни рани.

целина при диабет

Целина е невероятно растение. Благодарение на нейните полезни вещества, с които са пълни с всичките части, хората използват всичко в този зеленчук: корени, стъбла, листа, семена.

Целината е богата на витамин С и ниацин (витамин В3), съдържа също витамини А, В1, В2 и В9. Сред микро- и макроклетките в него има особено много калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, манган, желязо и цинк.

Като диетичен продукт целината също е много здравословна. В крайна сметка целината съдържа по-малко калории (32 ккал на 100 г), отколкото е необходимо на организма, за да я усвои.

По този начин този зеленчук ефективно изгаря мазнините и действа като средство за отслабване.

Полезни рецепти с целина при диабет

Чаша вряла вода се изсипва в 20 г зелени части на целина и се вари около 15 мин. След охлаждане и прецеждане инфузията се пие три пъти на ден 40-60 мл.

Салата от целина с ябълки

Полезни рецепти с целина

На ренде настържете корен целина и ябълка - 1:2 или 1:1, моркови 1 бр., добавете малко лимонов сок, подправете със заквасена сметана и консумирайте, за предпочитане веднага, защото ще има много сок и ябълките могат да потъмнеят.

Тревиста целина с кашкавал на фурна

целина- 700 г

настърган кашкавал- 4 с.л.

олио- 3 с.л.

сладка сметана- 4 с.л.

сол

черен и червен пипер

Целината се почиства, измива и нарязва на малки парчета. Запържва се в сгорещено олио до зачервяване и се поръсва с малко сол, черен и червен пипер.

Залива се с малко вода и се задушават в закрит съд до омекване и до изпаряване на течността.

В огнеупорен съд се редят пластове от целина и кашкавал, като накрая се завършва с кашкавал.

Ястието се залива със сметана и се запича за кратко.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати