Подходящи храни при настинка

Подходящи храни при настинка

При настинка не бива да държим организма без храна. Храната му е необходима, за да поддържа имунната си система силна, която да може да се справи леко и бързо с настинката.

При настинка организмът има нужда от много повече калории. Според специалистите при всеки повишен градус в температурата на организма метабилизмът се покачва със 7 процента.

При настинка често се случва да загубим апетит или да изпитване стомашен дискомфорт. Въпреки всичко това трябва да се храним. За да оздравеем по-бързо, трябва да хидратираме често организма и да хапваме често на малки порции.

За бързото оздравяване в менюто на болния трябва да се включат храни, които доставят на организма достатъчно хранителни вещества и течности.

Важно е да пиете вода, да си набавяте витамини, минерали, мазнини, белтъчини и въглехидрати.

Най-добрите храни при настинка са:

1. Пилешката супа

Всеки знае колко е полезна пилешката супа при настинка. В пилешкото месо се съдържа цистеон. Това е аминокиселина. Тя помага за разграждането на секретите, които са се събрали в белите дробове. Зеленчуците, които са използвани в пилешката супа, осигуряват допълнително витамини. Хубаво е те да се сложат последни при варенето на пилешката супа. Така те ще запазят по-голяма част от полезните си вещества. Топлия бульон на пилешката супа хидратира организма и в същото време се бори с възпалителните процеси в гърлото.

2. Цитрусови плодове

Подходящи храни при настинка

Чрез цитрусовите плодове ще си набавите големи количества витамин С.

3. Замразени горски плодове

Ако ви боли гърлото, може да си хапнете замразени горски плодове. Студеното ще облекчи болките в гърлото и заедно с това ще си набавим голямо количество витамини.

4. Люта храна

Когато сте настинали, е добре да си похапнете люто. То действа изчистващо на носоглътката и дихателните пътища.

5. Мед

Мед и чесън при настинка

Вземете лъжица мед и го задръжте в устата си. По този начин медът ще подейства противовъзпалително върху лигавицата на устата и гърлото. Медът е много полезен при кашлица. Той я успокоява.

6. Чесън

Чесъна съдържа антиоксиданти. Те засилват имунната система и се борят с настинката.

7. Чай

Чая, независимо от какво, съдържа флавоноиди и полифеноли. Те са много полезни при борбата с настинката. При пиенето му чая трябва да е топъл.

Ако настинката продължава повече от два-три дни хранителният режим, който спазвате, е много важен. В този момент организмът има нужда от вирамини и минерали, за да му помогнат да се справи с настинката.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати