Храни със затягащ ефект

Храни със затягащ ефект

През летните дни много хора страдат от стомашно разстройство. При диария е много важно с какво се храним. За да можем лесно да се справим с диарията, трябва да спазваме диета при разстроен стомах.

Някой храни имат затягащ ефект и се препоръчват за консумация при диария.

Трябва да се храним с по-малки количества храна, но по-на често. Избирайте от този списък с храни със затягащ ефект и скоро всичко в стомаха ви храносмилането ви ще си дойде на мястото.

Банани

Бананите са храна за затягане

Бананите са едни от малкото плодове, които имат затягащ ефект. Също така бананите са и лесносмилаема храна, богати са на калий. Съдържанието на калий в бананите е много полезно, защото при диарията се губят електролити. Благодарение на консумацията на банани лесно можем да заменим тази загуба.

Кисело мляко

При диария е хубаво да се консумира чисто и натурално кисело мляко. При стомашните разстройства не се препоръчва консумацията на млечни продукти, но киселото мляко е изключение. Киселото мляко представлява много важен пробиотик. То спомага за правилното функциониране на червата и чревния баланс.

Картофи и ориз

Варени картофи за затягане

Те имат запичащ ефект. При диария е хубаво да консумират картофите и ориз чисти, без да добавяте към тях олио или прясно мляко. В тях се съдържа много нишесте и са лесносмилаеми.

Пилешко месо

Пилешкото месо съдържа много полезни хранителни елементи, които са нужни на организма, особено при диария. То също е лесносмилаема храна. При диария се препоръчва пилешкото месо да се консумира сварено.

Ябълки

Ябълките са затягаща храна

Тяхната консумация също се препоръчва при диария. Те могат да се консумират сурови, под формата на пюре или каша, сок. Те са богати на пектин. Той подобрява функцийте на стомашно-чревния тракт. Съдържат още витамин С, витамин В, желязо, калий.

Препечен хляб

При диария първото, което се препоръчва, е да се хапва препечен хляб. Може да се хапва с малко сирене. Той засища много, но освен това подобрява електролитният баланс в организма и го снабдява с енергия. Старият хляб е по-подходящ за препичане.

Обикновени бисквити

Бананите и обикновените бисквити затягат

Бисквитите трябва да са с преработена пшеница, да не са с цели зърна. Обикновените бисквити съдържат малко количество натрий. Той помага за възстановяването на електролитният баланс на организма.

Рейтинг

0
Общо 0 гласували
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати