Кафето и спортът

Станислава ВълковаСтанислава Вълкова
Иноватор
524918312396
Кафето и спортът
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
36.00 лв.
Виж ››

В днешно време кафето се е превърнало в необходим елемент за съвременния човек.

Известно е, че количеството на кофеина в кафето варира между 0.6 и 2.4 мг.

Обикновеното кафе с най-високо съдържание на кофеин е с по-лоши вкусови качества.

Някои спортни лекари са склонни да виждат в кафето истински допинг и считат, че то е вредно за спортистите.

Без съмнение употребата на допинги довежда до пълно изчерпване на функционалните резерви за спортистите и може да завърши с лош край. Що се отнася до кафето обаче, подобно твърдение е твърде крайно и дори невярно.

Кафето като напитка, консумирано в нормални дози, не оказва вредно влияние върху организма на спортиста и не увеличава пряко спортната му ефективност.

Не трябва да се забравя фактът, че спортистът твърде често се нуждае от нещо, което да предотврати внезапното настъпване на функционална слабост.

И точно тук една чашка кафе може да изиграе важна роля. Тя бързо ще прогони умората от изтощения организъм на спортиста и ще подобри координацията на движенията му. Веднага трябва да споменем, че това е напълно съвместимо с неговата спортна активност.

Ободряващото действие на кафето ще се прояви, без да е настъпило истинско увеличение на мускулната сила.

Кафе

Разбира се, прекомерната консумация на кафе ще предизвика изключителна възбуда при спортистите, които не са привикнали на действието на кофеина на кафето, и ще се отрази неблагоприятно върху съсредоточаването и постиженията им по време на състезание.

Кафето, употребявано в нормални дози, не само не е вредно, но дори е полезно за тези, които активно практикуват спорт или друга физическа дейност.

В големи дози то не причинява изчерпване на мускулната сила, но може да причини нежелателна нервна свръхвъзбуда, която ще се отрази неблагоприятно върху спортните постижения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати