Храни, богати на бавни въглехидрати

Храни, богати на бавни въглехидрати
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс-24%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс
34.00 лв.
26.00 лв.
Виж ››

Въглехидратите представляват основен източник на енергия за човешкият организъм. Те са изключително важни за човешкия организъм. Въглехидратите изпълняват важни биологични функции в тялото ни.

Бавните въглехидрати се разграждат по-продължително време и се усвояват по-бавно. В организма бавните въглехидрати се абсорбират за около два-два часа и половина. При това не се образува излишен инсулин.

По този начин не се провокират резки промени в нивата на кръвната захар. Именно поради това те се наричат въглехидрати с нисък гликемичен индекс.

Консумацията на бавните въглехидрати подпомага контрола на кръвната захар и намалява глада.

По продължителното усвояване на бавните въглехидрати осигурява измерен поток на енергия между редовните хранения.

Диетолозите препоръчват на хората, страдащи от наднормено тегло, диабет и храносмилателни проблеми, да се хранят с бавни въглехидрати. Това трябва да се превърне в рутина за тях.

Приемът на повече бавни въглехидрати се препоръчва и е подходящ и за напълно здрави хора. Спортуващите също предпочитат нисковъглехидратната диета.

Специалистите препоръчват консумацията на бавни въглехидрати да е сутрин и на обяд.

Много лесно може да си набавите бавни въглехидрати ежедневно. Те се съдържат в много хранителни продукти.

Храни със сложни въглехидрати са млечните продукти, зеленчуците, плодовете и пълнозърнестите храни.

Млечни продукти

Те представляват естествен източник на бавни въглехидрати. Най-подходящи от млечните продукти за набавяне бавни въглехидрати са соевото мляко, обезмасленото мляко, млечните продукти, към които не се добавени подсладител и захар.

Зеленчуци

Плодовете и зеленчуците са богати на бавни въглехидрати

Бавните въглехидрати можем да си набавим от следните зеленчуци - броколи, грах, моркови, лук, червени чушки, червени картофи, патладжани, домати, карфиол, зелен фасул, маруля.

Плодове

С нисък гликемичен индекс са следните плодове - крушите, че решите, кивито, грозде, праскови, ябълки, портокали, грейпфрут, сини сливи.

Пълнозърнести храни

Пълнозърнести храни и бавни въглехидрати

Бавни въглехидрати се съдържат в ръж, овес, киноа, спагети, овесени ядки, ечемик, овесени трици, пълнозърнест хляб и кафяв ориз.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати