Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Всичко за адаптогените

Всичко за адаптогените

Всичко за адаптогените

Адаптогените са нетоксични растения, за които се смята, че помагат на тялото да се съпротивлява на всякакъв вид стресови фактори – физически, химически или биологични.

Тези билки и корени се използват от векове в китайските и аюрведичните лечебни традиции, но днес те преживяват ренесанс. Някои от тях като босилека могат да се консумират като част от храната, а други се консумират като добавки или се запарват в лечебни и ароматни чайове.

Всеки адаптоген има различни свойства, но като цяло помагат на тялото да се справи със стреса.

Кои са адаптогенните билки

- Женшенът е една от най-известните адаптогенни билки. Растението увеличава енергията, подобрява когнитивната функция, действа противовъзпалително, помага при еректилна дисфункция, предотвратява грипа и понижава кръвната захар;

- Друг добре известен адаптоген е златният корен. Той повишава умствената работа и физическата издръжливост;

- Други растения като лирейши, ашваганда и босилек успокояват стресираните бъбреци;

- Астрагалът има имуностимулиращи свойства;

- Шизандра се използва за устояване на инфекции, повишаване на здравето на кожата и борба с безсънието, кашлицата и жаждата;

Как действа адаптогените

Адаптогенните билки действат по неспецифични начини за повишаване на устойчивостта на стрес, без да нарушават нормалните биологични функции. Всяка една от тези билки прави нещо малко по-различно, но като цяло адаптогените помагат на тялото ви да се справи с напрежението в съвременния живот.

Проучвания върху животни и изолирани невронални клетки разкриват, че адаптогените проявяват невропротективна, антимоторна, антидепресивна, анксиолитична, ноотропна и стимулираща активност.

Клиничните изпитвания показват, че могат да повишат умствената работоспособност на фона на стрес и умора, както и да се справят с психическото изтощение.

Как да приемате правилно адаптогени

В момента на пазара има огромен списък с билки, за които се твърди, че имат адаптогенни свойства. Посъветвайте се със специалист кои са правилните билки за вас. Ако търсите точната доза адаптогени, можете да започнете с пиенето на чайове с адаптоген или да комбинирате тинктури с вода.

За да добавите адаптогени към храните, които вече ядете, можете да си купите предварително смесения прах, за да подправите всичко – от смутита през супи и до дресинги за салати.

Някои адаптогени могат да се приемат като капсули. Започнете с малки дози дори и за смятани за безвредни билки, като увеличавате малко количеството. С усещането за намаляване на стреса престанете да увеличавате количеството на приеманите билки.

Вижте още: Най-добрите адаптогени за преодоляване на стреса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Потребител#333953
Искате ли луд се кс за 2-3 часа, силна ерекция, продължителна липса на еякулация и повишен тестостерон! Сега е възможно и безопасно! Сега това нещо вече е в открита продажба ->
0
0
Потребител#333953
Искате ли луд се кс за 2-3 часа, силна ерекция, продължителна липса на еякулация и повишен тестостерон! Сега е възможно и безопасно! Сега това нещо вече е в открита продажба ----->
0
0
Потребител#333953
Искате ли луд секс за 2-3 часа, силна ерекция, продължителна липса на еякулация и повишен тестостерон! Сега е възможно и безопасно! Сега това нещо вече е в открита продажба ------>
0
0