Ползата и вредата на ориза

Ползата и вредата на ориза

Оризът е неизменна част от азиатската кухня, но не по-малко популярни са конкретни европейски ястия, приготвени с ориз, като испанската паеля или италианското ризото.

Всъщност ориз се консумира навсякъде по света и след пшеницата и царевицата е третата най-масово произвеждана култура, що касае зърнените култури.

И след като и у нас има огромен брой почитатели на пилето с ориз, консумацията на ориз за нашенеца е ежедневие. Следователно трябва да сме наясно какво слагаме в устата си - дали редовното хапване на ориз е полезно, кой вид ориз е най-полезен и има ли потенциални вреди от ориза?

Ето защо тук ще ви покажем какви са ползите и вредите от консумацията на ориз.

Ползи от консумацията на ориз

Ползата от ориза

Когато е консумиран в умерени количества (максимум около 1 шепа ориз дневно), оризът би ви предпазил от покачване на теглото, защото ще ви дари с енергия. Това е всеизвестен факт за всички спортисти, които зорко следят кога и с какво се хранят. Поради тази причина все по-често се налага мнението, че е добре преди и след тренировка те да похапват от станалите вече популярни оризови бисквити.

Консумацията на ориз регулира метаболизма ни и действа изключително добре при диария. Особено полезен при стомашни разстройства е приемът на водата, в която се е варил оризът. Препоръчва се и от много диетолози, в случай че искате да отслабвате. Или казано иначе - вместо сутрешното кафе си пригответе оризова вода. Тя ще ви даде енергия и дълго време няма да усещате глад.

Оризът понижава кръвното налягане и намалява риска от сърдечно-съдови болести и рак. Научно доказан факт!

Не на последно място, консумацията на ориз би ви помогнала в грижите по подмладяване на кожата ви, защото е естествено средство срещу преждевременното стареене.

Внимание! Във всички гореспоменати случаи е важно да се отбележи, че консумацията на ориз е добре да се осъществява, когато той е просто сварен, а не пържен, задушаван и т.н.

Вреди от консумацията на ориз

Вредата на ориза

Единствената вреда, за която си струва да ви подсетим, се състои само в прекомерната консумация на ориз. Тази зърнена култура има висок гликемичен индекс и трябва да се приема в минимални количества от хората, страдащи от диабет.

Също така е редно е да уточним, че това се отнася най-вече за белия рафиниран ориз. Вместо него обаче можете да се снабдите както с нерафиниран бял ориз, така и с кафяв ориз, черен и дори див ориз. Струва си, повярвайте ни!

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати