Как са се появили вилиците? Кратка история на приборите за хранене

Как са се появили вилиците? Кратка история на приборите за хранене

Вилица е прибор за хранене, състоящ се от дръжка и няколко тесни зъба (обикновено два до четири) в единия край.

Вилицата - царя на съдовете за готвене, първоначално се появява на Запад, докато в Източна Азия използват предимно пръчици за хранене.

Историята на вилиците в Европа може да се проследи до 17 век, когато италианските търговци и благородници започват да ги използват.

Много по-късно тези прибори за хранене се появяват в Северна Европа.

Първият човек, използвал метално подобие на вилица, докато яде, е живял вероятно преди хиляди години.

Вилицата, която използваме на обяд, обаче е изобретена наскоро. Някои уважавани учени смятат, че вилицата се е появила едновременно със стрелата и в началото е била използвана като клечка за зъби.

Според една от предложените версии историята за създаването на вилицата започва в Близкия изток. Това е било през IX век. Докато хапвали плодове, естествено дошла нуждата да набучват парченцата с нещо, за да не си цапат хората ръцете със сладкия плодов сок.

История на вилиците

През 1608 година един англичанин, когото наричали Томас Кориат, преминал през Италия. По време на пътешествието си той си водил дневник, в който записвал всичко, което го поразявало като привичка.

Пътешественикът описвал великолепието на венецианските дворци, построени насред водата, и красотата на мраморните храмове на древния Рим и величието на Везувий. Но един предмет поразява Кориат повече отколкото Везувий и великолепните постройки.

В дневника той пише:

Когато италианците ядат месо, те си служат с малки вили от стомана или желязо, а понякога и от сребро. Те считат, че не е хубаво да се яде с ръце, защото не на всички ръцете са чисти.

Изминали повече от петдесет години, преди вилицата да стане на мода в Англия.

Преди 300 години вилиците са рядкост в Европа. Между другото, в Германия първи през 18 век се сещат да извият зъбците на вилиците.

Католическата църква по всякакъв начин показвала отрицателното си отношение към вилиците, считайки ги за прекомерен лукс.

Появата на вилиците в Русия датира от 1606 година. Една полска аристократка на име Марина Мнишек я донесла в Кремъл за сватбен празник и видът на това пособие шокирал благородството и духовенството.

Вече на по-късен етап тези прибори се сервирали на трапезата само за особено уважавани гости.

Новото наименование вилица за прибори за хранене се корени едва през XVIII век, по-рано те са били наричани вила или рога.

Вилица

Първите вилици са имали само два зъба и през 18 век са били собственост на благородни заможни хора.

Около 18 век се използват главно вилици с четири зъба.

Обикновените хора започват да използват по-масово вилица едва през 19 век.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати