Традиционните за индианците храни

Традиционните за индианците храни

Трите основни продукта в индианската кухня са царевица, тиква и боб, но широко използвани са и еленското месо, горските плодове, див ориз и др.

В зависимост от това откъде идва племето, зависи и храната, която консумира. Земеделието и селското стопанство наред с лова са основен поминък на индианците и храната, която слагали на масата си, винаги идвала от земята.

Така например индианците често ядели биволско месо. Нито една част от убития бивол не била похабена. Кожата и козината се използвали за различни покривала, особено за студеното време. Месото се използвало за приготвяне на популярна биволска яхния.

Колкото по на север били индианските племена, толкова по-различни ставали и животните, които убивали и използвали за храна. Така например ескимосите такива били тюлените и китовете.

Някои индиански ястия

В миналото рецептите са се предавали от майка на дъщеря в различните племена. В днешно време Интернет предлага множество възможности да намерите и приготвите някое типично индианско ястие.

Племето Лакота например били ловци. Те се хранели само с тревопасни животни, защото според вярванията им умрялото животно се превръща в трева. Това е свързано с кръговрата на живота.

В тяхното меню присъствало основно биволското месо, което е богато на протеини, но не толкова на вредни мазнини. Високото съдържание на желязо също било от значение за здравето на организма. Съвременни представители на племето смятат, че техните предшественици не са страдали от болести като диабет, сърдечни заболявания или рак точно поради диетата, която са поддържали.

Една от типичните рецепти за приготвяне на биволско месо се нарича Васна. Ястието се състои от сушено биволско месо, сушени плодове, мазнина и костен мозък. Съставките се смилали между камъни. Така приготвено ястието се използвало не само за хранене, но и за лечение. Често се използвало в различни традиционни церемонии и ритуали.

Друга любима рецепта била тази за сливови питки. Рецептата включва стафиди, сини сливи, печени лешници, масло, брашно, сода, карамфил, мед и кленов сироп.

Рецептите са безброй и може да потърсите различни варианти. Всички те обаче включват гореизброените основни продукти в различни съотношения.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати