Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Най-популярните испански деликатеси

Най-популярните испански деликатеси

гаспачото е най-популярният испански деликатес

Когато говорим за вкусна храна обикновено се сещаме за Италия и Франция, които са известни с гастрономическите си постижения. Но какво да кажем за онази гореща страна, наречена Испания, известна с живата си музика, горещи нощи и тежко червено вино? Определено това е държава, която има много какво да предложи по отношение на вкусове и разнообразие. Нека видим! В следващите редове вижте най-популярните испански деликатеси:

Гаспачо

Защо да не започнем с разхлаждаща доматена супа в горещия летен ден? Тази супа идва от Андалусия и се състои от домати, чушки и чесън. Сервира се с прясно изпечен хляб и зехтин. Страхотен испански деликатес, който задължително трябва да опитате.

Пататас бравас

Е, накъде сме без картофи? Пататас бравас или „смелите картофи“ са част от т.нар. тапас култура и се сервират с пикантен сос.

пататас бравас са вкусен испански деликатес

Картофите обикновено се режат на кубчета и се запържват. Сосът може да е както пикантен кетчуп, така и чеснова майонеза или каквото друго пикантно чудо ви хрумне. Един от най-популярните испански деликатеси.

Хамон

Хамонът или сушената шунка е един от най-известните испански хранителни продукти. Нарязва се на тънки резени, почти прозрачни, които просто се топят в устата. Сервира се с хляб. Може да го комбинирате с шери или кава поради соления му вкус.

Тортила патата

Има някои спорове относно това как трябва да се приготви. Според някои това е традиционен омлет с яйца, чоризо, чушки и лук. Традиционалистите обаче смятат, че трябва да се приготви само с картофи и яйца.

Обикновено картофите се нарязват на кубчета и се запържват предварително. После се прибавят към яйчената смес и се пържи на силен огън. Внимавайте при обръщането.

Чурос

чуросът е вкусно испанско изкушение
Снимка: Лилия Цачева/Lipodve

Да не пропуснем и най-популярната испанска закуска – чурос. Представлява изпържено сладко тесто, нарязано на малки парчета и поръсено със захар. Ако пък ги потопите в шоколад, вълшебството ще е пълно.

Албондигас

Албондигас е ястие, което наподобява на българските кюфтета в доматен сос. Това са кюфтета, полети с доматен сос, но има и вариант да бъдат сервирани с бадемов сос.

Фабада

Тази вкусотия идва от Астурия. Приготвя се от вид бял боб със свинско месо, чоризо или бекон. Задушава се в гърне.

Лече фрита

Пържено мляко? Невъзможно! Възможно е. Испанците са намерили начин. Приготвя се като се разбие млякото с жълтъци и брашно. Оставя се да се втвърди и след това се нарязва на парчета, които се овалват в галета и се пържат. Изключително популярен десерт, който може да се сервира както горещ, така и студен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest