Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарни тайни, които трябва да знае всяка домакиня

Кулинарни тайни, които трябва да знае всяка домакиня

Мария СимоваМария Симова
Автор
50620k
Кулинарни тайни, които трябва да знае всяка домакиня

Всяка домакиня има своите кулинарни тайни и трикове, които е натрупала през годините или е научила от своите майки и баби.

Най-популярните тайни, които опростяват и съкращават процеса на готвене в кухнята:

1. За да се получи оризът ронлив, преди готвене трябва да се измие под студена течаща вода (докато водата стане прозрачна) и се накисва в студена вода за един час;

Кулинарни тайни

2. Много лесно е да премахнете горчивината от лука, достатъчно е да залеете нарязания лук с вряла вода за кратко;

3. Замразените зеленчуци, за да запазят витамините си по време на готвене и да станат по-вкусни, не размразявайте предварително. Пуснете ги изведнъж във врящата вода;

4. Бърканите яйца се оказват по-пухкави, ако към тях добавите 2 с.л. студена вода и ги разбиете;

5. Запазването на красивия цвят на зелето при задушаване е доста лесно. След като нарежете зелето, залейте го с вряла вода, а после със студена вода за минутка, изцедете и можете да започнете да готвите. Благодарение на този метод, цветът на зелето няма да се промени;

6. Когато варите месо, трябва да имате предвид малък, но съществен нюанс - солите в самия край! Ако добавите сол в началото, то солта ще провокира преждевременното отделяне на сока на месото и поради това вкусът ще се влоши, месото ще остане жилаво и "стегнато" и хранителната стойност ще намалее;

Кулинарни тайни, които трябва да знае всяка домакиня

7. Когато приготвяте тесто за печива, било то сладки или солени, продуктите трябва да са на стайна температура;

8. Бананите запазват цвета си за по-дълго, ако увиете банановия кочан с прилепнало алуминиево фолио;

9. Леко засъхналият магданоз ще стане отново по-свеж, като поставите отрязаните леко накрая косо стръковете във вода, разредена с оцет;

10. Силната миризма на риба при пържене ще се елиминира, ако поставите обелени и нарязани филийки сурови картофи в растителното масло;

11. Сушените билки и подправките ще развият напълно аромата си, като ги запържите в масло за няколко минути;

12. Влажното тесто може лесно да разточите, като го покриете с лист пергаментова хартия;

13. Пайовете ще бъдат по-меки, ако към тестото се добавят само жълтъци;

14. Ключът към пищните печива и кифли е добре втасалото тесто. Брашното трябва да се пресява (това е задължително), защото излишните примеси се отстраняват и се попълва с кислород. Ако пък към тестото добавите картофено нишесте, тогава печивата и кифлите ще бъдат по-пухкави;

Кулинарни тайни, които трябва да знае всяка домакиня

15. Най-лесният начин да обелите домат, е да направите малък разрез в долната му част, да залеете с вряла вода отгоре, оставяте не повече за 1-2 минути. След което потапяте домата в студена вода, ципата много лесно се отстранява;

16. Месото по време на печене ще има златиста коричка, ако го намажете с мед. А твърдото месо, напоено с оцет, ще се омекоти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest