Храните с най-лесноусвоими белтъчини

Храните с най-лесноусвоими белтъчини

Всеки човек, който иска да се поддържа в добра форма или да свали излишните килограми, се интересува от здравословното хранене. Именно то е най-прекият и лесен начин да се сдобиете с идеалната фигура, като разбира се трябва да го комбинирате с редовните физически упражнения.

По този начин ще можете да подобрите значително косата, кожата и ноктите си, тъй като тяхното състояние зависи пряко от това, с какво се храните. Именно белтъчините са едни от най-важните строителни вещества в човешкото тяло, които могат да бъдат получени от храната.

Учените са доказали, че именно белтъчините са в основата на живота на Земята. Клетките на всички живи организми се състоят от тях - това се отнася и за хората. Протеините се намира във всички тъкани и органи: кости, мускули, кожа, коса и други.

Белтъчините участват в следните процеси:

- регенерация на кожата;

- синтез на различните ензими;

- създаването на хемоглобин;

- транспорт на липиди, минерални соли, витамини, лекарства;

- асимилация на мазнини и други.

Храните с най-лесноусвоими белтъчини

Белтъчини

- бобови култури;

- соеви продукти;

- пуешко месо;

- орехи;

- авокадо;

- зелен грах;

- червено месо;

- йогурт;

- мляко;

- бадеми;

- фъстъци;

- тиквени семки;

- киноа;

- леща;

- броколи;

- риба;

- скариди.

Белтъчините са съществена част от балансираната диета, но понякога продуктите с тях са богати също така на повече мазнини и калории, отколкото ни трябват. За щастие има и много източници на белтъци от животински и растителен произход, които могат да отговорят на вашите нужди и са лесноусвоими.

Днес се наблюдава тенденцията, че все повече хора искат да се откажат от месото или поне да ограничат консумацията му, но въпреки това всеки човек е важно да приема храна, която е богата на всички необходими хранителни вещества, витамини, минерали и микроелементи.

Лесноусвоими белтъчини

Ако обаче спортувате или водите много активен начин на живот, тогава тялото ви се нуждае именно от месните продукти, тъй като те са основният строителен материал за мускулите. Животинските продукти в никакъв случай не са единственият източник на висококачествени белтъчини.

Растителните протеини също могат да са богати на този градивен елемент, като именно изброените храни ще ви помогнат да заситите организма си с тези, които са лесноусвоими. Именно затова диетолозите препоръчват да допълвате всяка една диета или хранителен режим с изобилие от пресни зеленчуци и плодове.

Въпреки целите на консумацията на белтъчините, човек никога не трябва да забравя, че само комбинация от растителни и животински храни, както и спазването на нормите за калоричност ще ви позволят не само да бъдете здрави и да се чувствате добре, но и да постигнете желания резултат: да отслабне или да натрупате мускулна маса. Именно затова задължително трябва да включите предложените от нас храни, които са богати на лесноусвоими белтъчини.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати