Десет продукта, които подобряват паметта

Риба

Отивате някъде и забравяте защо? Влизате в стаята и не помните за какво? Обаждате се на приятелка и не се сещате какво искахте да ѝ кажете? Ако това ви се случва често, за да подобрите паметта си, прибавете в дневния си порцион следните храни:

1. Пълнозърнести храни

Тоест ечемик, пшенични трици, пшеничен зародиш. Според изследване жените, които са увеличили приема на фолиева киселина, витамин B12 и витамин В6, има по-добри спомени от тези, които не вземат витамини.

2. Ядки

Проучване, публикувано в американски журнал по епидемиология, показват, че витамин Е предотвратява уврежданията на паметта. Ядките са чудесен източник на витамин Е, както и зелените листни зеленчуци, семена, яйца, кафяв ориз.

Ядки

3. Боровинки

Едно проучване, проведено от университета Тъфтс, установи, че екстрактът от боровинка помага срещу временна загуба на паметта.

4. Мазна риба

Рибите, гръцките орехи и семената от лен съдържат Омега-3 мастни киселини, необходими за доброто функциониране на нервната система. В рибата също се съдържа и йод, който подобрява яснотата на ума.

5. Домати

Доказано е научно, че ликопенът, мощен антиоксидант, съдържащ се в доматите, се бори срещу свободните радикали, които увреждат клетките и водят до деменция.

Домати

6. Касис

Отдавна се знае, че витамин С подобрява пъргавината на ума. Един от най-добрите източници на витамин С е касисът.

Касис

7. Зърнени култури

Изберете зърнени закуски, обогатени с витамини. Изследване показа, че при хората с ниски нива на витамин B12 и фолиева киселина два пъти по-голяма е вероятността да получат Алцхаймер.

Обогатените с витамини зърнени култури са отличен източник на витамин В12, както и сложни въглехидрати, които помагат на организма да се запаси с енергия за деня. Подпомагат и концентрацията. Но проверявайте етикетите на кутиите, тъй като в някои са включени доста сол или захар.

8. Градински чай

Градинският чай има репутация, че подобрява паметта.

9. Броколи

Броколи

Броколи са един отличен източник на витамин К, който подобрява мозъчните функции.

10. Тиквените семки

Шепа семена на ден - това е препоръчителната доза цинк, необходими за подобряване на паметта и мисленето.

5 5
4 3
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати