Лоло Росо - същност, ползи и приложение

Лоло Росо - същност, ползи и приложение

Без излишно да ви губим времето, тук накратко ще ви запознаем с това какво се крие зад името Лоло Росо.

Същност на Лоло Росо

Зад ексцентричното име Лоло Росо всъщност се крие т. нар. у нас червена къдрава салата. Листата ѝ започват да растат оцветени в нежен бледо зелен цвят, но накрая придобиват керемиден завършек. Отглежда се целогодишно в Италия, но ако разполагате с двор или зимна градина, можете спокойно да я отглеждате и у дома.

Ползи от Лоло Росо

Като всички останали зелени салати, така и Лоло Росо е естествен антиоксидант. Подобно на кромид лука, тя е богата и на кверцетин - вещество, което подсилва по естествен начин имунната ви система и се препоръчва при астми и алергии.

При направено проучване се оказва, че комбинацията на кверцетин с витамин С има благотворно влияние и за хората, страдащи от пародонтоза. И не на последно място - консумацията на Лоло Росо в комбинация с храни, богати на витамин С, намалява риска от диабет, сърдечно-съдови заболявания и дори рак.

Приложение на Лоло Росо

салата Лоло Росо
Снимка: Илиана Първанова

Лоло Росо се използва за приготвянето на всякакви зелени салати, но поради леко горчивия си вкус, по-скоро се употребява като добавка. Интересно е да се спомене, че към салати, приготвени с Лоло Росо, пасват чудесно и всякакви плодове, които, от една страна, биха омекотили споменатия леко горчив вкус и от друга - биха придали по-екзотична и свежа текстура на салатата.

Така например можете да си направите салата от айсберг, Лоро Росо и боровинки. Много подходяща комбинация е и айсберг, Лоло Росо и дресинг от зехтин, сметана, натрошено бяло сирене и малко горчица. Разбъркайте всички съставки на дресинга, смесете го със салатата и поднесете заедно с крутони.

Можете да използвате Лоло Росо и за украса на сандвичи или пък като канапе за различни гарнитури или пък месо.

Важно е да знаете, че подобно на останалите видове зелени салати, Лоло Росо задължително се измива преди консумация (най-добре с помощта на центрофуга за зеленчуци) и се поднася охладена, за да може да се усеща приятно хрупкава.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати