10 факта за яйцето, които не знаете

Яйца

1. Най-голямото кокоше яйце е с пет жълтъка. Най-тежкото регистрирано яйце в света е 454 грама - около шест пъти по-тежко от средното яйце.

2. Кокошките-носачки снасят между 250-300 яйца годишно. Между 24 и 26 часа са нужни за снасянето на едно яйце. Обикновено 30 минути след това започва образуването на новото.

3. За да направите нечупещо се яйце, го поставете в чаша с оцет. Когато престои 2-3 дни в оцетна киселина, тя разтваря калция в черупката. След тази процедура яйцето няма да се счупи дори да падне от високо.

Червени яйца

4. Ще ви трябват пет пъдпъдъчи яйца, за да получите всички хранителни свойства на средно пилешко яйце.

5. Най-големият омлет в света е направена в Мадрид от Карлос Фернандес. Той приготвил омлет от 5000 яйца, който тежал 599 килограма.

6. Ако яйцето случайно падне върху килима, щедро поръсете мястото със сол, за да го почистите по-лесно.

7. На повърхността на средно голямо яйце се съдържат около 17 000 малки пори. Чрез тях яйцето поглъща миризмите. Ако съхранявате яйцата в кутия, ще се запазят свежи по-дълго време.

Пъдпъдъчи яйца

8. В китайската култура яйцата са символ на живота. За да обяви раждането на детето, китайското семейство боядисва яйца в червено, цвета на щастието. Смята се, че те носят късмет на новороденото.

9. В сравнение с кокошите яйца, яйцата от патици са по-големи, съдържат повече мазнини и са по-вкусни.

10. Диета с едно яйце на ден няма да увеличи холестерола в кръвта.

Рейтинг

5 1
4 3
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати