Позабравени сладкиши, които са винаги хит

Забравени хит сладкиши

В днешно време сладкарниците могат да ни предложат голямо разнообразие от десерти, като на преден план изпъкват шоколадовите мъфини и чийзкейк с боровинки, италианското Тирамису или пък френското суфле. Да, определено са много вкусни, но има и сладкиши, които по никакъв начин не им отстъпват на вкус, а просто сме ги позабравили. Ето винаги актуални сладкиши.

Класически торти

Тортите, които са винаги на мода и си остават хит сладкиши, независимо че някои от тях са създадени преди векове, са безброй. Няма как да подминем обаче германската торта Шварцвалд торта, френската торта Наполеон, австрийския Сахер(може да я срещнете и като торта Захер), тортата Добуш (среща се и като Добош) и Гараш торта. Интересно е да добавим, че последната е създадена в България, макар и не от българин.

Скалички

Скалички

Все още има сладкарници, предлагащи на клиентите си скалички. Да, вече не са по няколко стотинки, но удоволствието си струва. Именно защото, макар и позабравени като десерт, те си остават хит сред бълагрите.

Щрудел

Щруделът е австрийско творение, което може да бъде приготвено от всякакви плодове. Класическият виенски щрудел обаче е от ябълки, орехи и канела и обикновено се сервира с топка сладолед върху него.

Реване

Спокойно можем да си признаем, че реването е позабравен сладкиш, който ни е завещан от турците. Подобно на техните баклави, тулумбички и т.н., той също е полят обилно със захарен сироп. И ако само допреди няколко десетилетия беше популярен десерт в ученическите столове или пък предлаган в детските градини за следобедна закуска, то днес определено сме забравили за него. Препоръчваме ви набързо да си припомните вкуса му, защото не е никак труден за приготвяне, особено ако разполагате и с домашни яйца. Подробни рецепти за приготвянето му можете да откриете на сайта ни.

Реване кокос

Парфе

Независимо какви са политическите ви възгледи, ако сте столичанин, вероятно изпитвате истинска носталгия към парфетата, предлагани в ресторант Кристал. Онези, които просто наричахме бяло парфе, кафяво парфе (шоколадово) и розово парфе (ягодово парфе). Истината е, че парфето е френско изобретение, създадено през далечната 1894 г., а името му идва от думата "перфектен", т.е. един наистина перфектен десерт, който незнайно защо сме позабравили с времето.

Това бяха позабравени ретро сладкиши, които винаги ще обичаме. Те са съвършени от първата до последната хапка.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати