Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Крем супи, техните ползи и съвети за готвене

Крем супи, техните ползи и съвети за готвене

Мария СимоваМария Симова
Автор
50620k
Крем супи, техните ползи и съвети за готвене

Крем супите днес стават все по-популярни не само у нас, но и в целия свят. В същото време най-популярните варианти се приготвят от гъби, спанак и тиква. Нека поговорим за ползите от крем супите, а също така, да разгледаме рецепти за крем супи, които могат де се приготвят от сезонни зеленчуци.

Традиционните първи блюда може да не са толкова здравословни, колкото си мислим. Те са мазни, ако си готвят в богат бульон. Често за вкус се добавя заквасена сметана или майонеза. Ако консумирате крем супа всеки ден, то тогава с течение на времето това ще доведе до проблеми със стомашно-чревния тракт.

Факт е, че мастните бульони увеличават секрецията на солна киселина, като по този начин увеличават киселинността в стомаха, което в бъдеще увеличава вероятността от язви и гастрити.

Крем супите съдържат много повече зеленчуци, което обяснява безспорните им ползи. Можете да пасирате цели броколи в крем супата, но в обикновената супа едва ли ще можете да изядете няколко парчета.

Лесно е обаче да развалите крем супата, ако добавите твърде много топено сирене или сметана. Затова, трябва да я готвите във вода, зеленчуков бульон или растително мляко.

От какво могат да се правят крем супи и има ли основни съставки, които първо трябва да се добавят?

Крем супа може да се приготви с всякакви зеленчуци и бобови растения. Препоръчва се добавяне на билки, корени от магданоз и целина. Консистенцията на супата се крие в зеленчуците, които децата никак не обичат.

Крем супите често се правят с масло. Няма ли да ви навреди на фигурата, ако ядете такива ястия всеки ден?

Маслото е полезно, но съдържанието му на мазнини трябва да бъде най-малко 82%, а дневната норма не трябва да надвишава 10-15 г. В противен случай, това може да навреди както на здравето, така и на фигурата.

Как да извлечете максимума от зеленчуците, които участват в състава на вашата крем супа?

Ако готвите зеленчуци ал денте, тоест без кипене, тогава те ще запазят най-голямо количество витамини. Най-добре е супата да се готви със зеленчуков или ниско съдържание на мазнини бульон. В края можете да добавите малко сметана, растително мляко или масло.

Едно една примерна рецепта за крем супа с броколи.

Крем супа от броколи

Необходими продукти:

броколи – 1 глава

лук – 1 бр;

моркови – 1 бр;

чесън - 1 скилидка ;

зеленчуков бульон - за него можете да нарежете моркова и лука от рецептата, като добавите магданоз и подправки;

сол и черен пипер – на вкус;

сметана – 50 мл 10% (може и без, супата е вече много вкусна);

Начин на приготвяне:

Сварете броколите в подсолена вода Al dente. Комбинирайте с бульона, добавете чесъна, сметаната и подправки. Смесете всичко с пасатор до пюре.

Примерна рецепта за крем супа от моркови и леща.

Необходими продукти:

моркови - 2 бр. големи;

леща - 150 г;

лук - 1 глава;

зеленчуков бульон - 1-1.5 л;

Сол, черен пипер, куркума на вкус.

Начина на приготвяне:

Накиснете лещата за 1 час в студена вода, изплакнете и я сварете. Морковите може да сварите или задушите заедно с лука. Добавете 1 с.л. масло и леко задръжте лука на слаб огън, след което добавете морковите, настъргани на едро ренде. Сипете водата и оставете да къкри. Смесете бульона с подправките и лещата и с пасатор разбъркайте до пюре.

Крем супите са полезни в умерени количества. Те са харесвани не само от възрастните, но и от децата. Затова е разумно, да експериментирате с подготовката със сезонни зеленчуци и билки. Приятен апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest