gotvach.bg»Статии»Любопитно»Най-популярните ястия от руската кухня

Най-популярните ястия от руската кухня

Най-популярните ястия от руската кухня

Кое е първото ястие, което си представяте, когато чуете руска кухня? Може би руска салата? Е, ще ви разочароваме, защото популярната руска салата изобщо не е руска, а френска. В самата Русия я наричат френска салата или салата Оливие – на името на главния готвач от Ермитража, който всъщност я измислил.

Тъй като е била пренесена скоро след това и в Русия от заместник готвача на Оливие, често е наричана и руска салата.

Всъщност някои други ястия са много типични и известни в цяла Русия. Ето топ подбор от най-популярните ястия от руската кухня.

Пелмени

Руски пелмени

Това е едно от най-известните руския ястия. Приготвя се от тесто, в което се поставя предварително приготвен пълнеж от месо, риба, морски дарове, сирена, зеленчуци – в различни комбинации. Разнообразието е огромно. Така приготвените малки тестени „джобове“ се сваряват за няколко минути във вода и са готови за хапване. Подправят се с различни сосове.

Гречка

За руснака животът без гречка е немислим. Това е толкова типично ястие за Русия, че вероятно не съществува руснак, който да не може да си го приготви. Гречката, която е наричана и елда, представлява зърнена култура, която може да се консумира както солена, така и сладка. Кашата от гречка е често присъстваща на трапезата в Русия. От този продукт се приготвят още яхнии, салати, кюфтенца и всевъзможни ястия.

Борш

Руски борш

Популярната руска супа борш е здравословна, питателна и пълна с витамини. Също така е лека за консумация и подходяща както за зимата, така и за лятото. Приготвя се от зеленчуци и месо – предимно червено цвекло, зеле, моркови, понякога и картофи. Много популярен е и вегетарианският вариант.

Окрошка

Руска Окрошка

Това е друг вид руска супа, която се консумира студена – подобно на нашия таратор. Названието на това ястие произлиза от руската думичка крошить, която в превод означава раздробявам, начупвам на малки парченца. И действително – нарязват се на малки парченца различни съставки като краставички, репички, лук, които се смесват с варени яйца, варени картофи и понякога с други продукти. Всички тези наситнени компоненти се добавят в квас, кефир или сурватка.

Холодец

Това може да се нарече руски еквивалент на българската пача. Приготвя се от желираща маса, охладен месен бульон и парченца месо. В някои части на Русия това ястие се нарича и студень, като на практика почти няма разлика в съставките. Най-често се ползва свински или телешки бульон за приготвянето на холодец, а парченцата месо могат да са от главата, краката, ушите на животното.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати