Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Вредни ли са туршиите, които ни продават по пазарите

Вредни ли са туршиите, които ни продават по пазарите

ГеновеваГеновева
Готвач
145878
Вредни ли са туршиите, които ни продават по пазарите

Зимата е сезонът на туршиите и киселото зеле. Българите много обичаме да си похапваме туршии зимата и затова те са неизменна част от трапезата ни през студените месеци. Но в това забързано ежедневие вече почти нямаме време да си направим туршии и кисело зеле, затова много от нас разчитат на тези по магазините и пазарите. Особено когато видим някоя баба с бидонче, което е пълно с туршия, задължително ни се иска да си купим вкусна зимнина от нея.

Обаче купуването на пазарска туршия е тънък момент, към който трябва да подходите внимателно, ако държите на здравето си.

Всички знаем, че процесът на ферментация отнема време, не се получава за ден-два. За да ускорят този процес на ферментация, да се получи по-бързо, търговците понякога добавят субстанции към туршиите, които могат да се окажат вредни за за здравето.

Друго, което е широко разпространено, е топлата марината, с която заливат зеленчуците. Всички знаем, че колкото е по-топло, толкова по- бързо ферментират зеленчуците, затова търговците използват тази топла марината да ускорят ферментацията. Но естествената ферментация не се получава така и тази топла марината не е много полезна.

Освен това всички сме свидетели как туршиите по пазарите се съхраняват в пластмасови кофи с неизвестен произход. Изключително вредно е това, особено ако са се съхранявали перилни препарати преди това в тези кофи.

Туршиите по пазарите

Туршиите по пазарите задължително трябва да имат капак или покритие.

Много важни са и хигиенните правила, които задължително трябва да се спазват - ако те не се спазят, може да се стигне до бактериални инфекции, диария и други чревни неразположения. Така че, ако не сте сигурни в добрата хигиена на търговеца, който предлага туршиите, го подменете за доброто на здравето ви.

Внимавайте за плесента по туршиите, която се образува отгоре над зеленчуците - ако има такава, не ги купувайте. Тази плесен е в следствие на това, че зеленчуците не са покрити с течност - плесента е вредна за нас. Не купувайте и не яжте такава туршия!

Някои специалисти твърдят, че по нашите пазари не се продават ферментирали зеленчуци, известно като българската туршия, а това са просто мариновани зеленчуци. Това е така заради ускорения процес на ферментация, която при нормални условия продължава до 30-40 дни.

Внимавайте откъде си купувате туршии, ако трябва, разпитайте човека, който ги продава на пазара. Съветът ни към вас е, че ако искате полезни продукти, най-добре да си направите зимнината у дома. Така можете да сте сигурни, че няма да си купите от вредните туршии на пазара.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest