Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Няколко начина да консервирате чушки за зимата

Няколко начина да консервирате чушки за зимата

НикиНики
Гуру
14114k
Няколко начина да консервирате чушки за зимата

Безспорно чушките са един от най-консумираните и най-полезните зеленчуци. С наближаването на есента ароматът на печени чушки все по-често започва да се усеща от домовете. Полето за приготвяне на вкусни чушки е доста широко - пълнени чушки с кайма и ориз, чушки бюрек, пълнени чушки с яйца и сирене, миш-маш, пържени чушки с доматен сос, а защо не и просто една салата с чушки и лук за любимото питие.

За предпочитане е за консервиране да се изберат месести червени чушки.

Консервирани чушки без белене

Първият вариант за консервирани чушки, който ще предложим, е за небелени печени чушки в буркани. Необходими са ви пипер и сол.

Почистваме пипера и го изпичаме. Подреждаме в буркани всяка една чушка, след като е изпечена, посоляваме с 1 ч.л. сол, затваряме с капачки и стерилизираме за 30 минути от завирането на водата.

Консервирани белени чушки

Чушки за зимата
Снимка: Цветомир Николов

Също така може и да консервираме белени чушки. Процедурата е същата - само обелваме пипера подреждаме плътно в буркана и стерилизираме за 20 минути.

Консервирани чушки без стерилизиране

Печени чушки в буркани
Снимка: Албена Асенова

Втория вариант е чушки без стерилизиране. За целта са нужни чушки, сол 2 аспирина.

На дъното на всеки буркан слагаме по-един аспирин, подреждаме чушките веднага след изпичането, посоляваме и отгоре слагаме счукан аспирин. Обръщаме бурканите с капачките надолу и оставяме така до охлаждането им.

Консервирани мариновани чушки

За рецептата за мариновани цели чушки са ви нужни:

Месести червени чушки-8 кг

Вода - 1 л

Оцет - 1 л

Захар - 500 г

Сол - 250 г

Олио - 250 мл

В тенджера слагаме водата, оцета, захарта, солта и олиото. Слагаме на котлона. Щом кипне, потапяме почистените от дръжките чушки за няколко секунди. Изваждаме ги с помощта на решетъчна лъжица и подреждаме в буркани. Марината разпределяме по-равно във всички буркани.

Маринована салата от печени чушки

Салата от чушки в буркани

Още един вариант за консервиране на чушки за зимата е готова маринована салата от печени чушки. Пригответе си:

Чушки - 5 кг

Чесън - 2 глави

Захар - 1/2 ч.ч.

Оцет - 1/2 ч.ч. винен

Олио-3/4 ч.ч.

Магданоз

Сол

Пиперът измиваме и почистваме от семките. Изпичаме го и поставяме в съд с капак да се задуши. След това го обелваме и поставяме да се отцеди. През това време си подготвяме марината. В дълбока тенджера си смесваме захарта, оцета, олиото и солта. Разбъркваме добре, да се стопи солта и захарта.

Нарязваме си чушките на парченца и добавяме към маринатата. Добавяме и нарязаните магданоз и чесън, разбъркваме отново. Разпределяме салатата от чушки в бурканчета, затваряме с капачки и стерилизираме около 20 минути.

Това са едни от най-предпочитаните и приготвяни варианти за консервиране на чушки от нашите баби и майки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest