Храни, които са полезни при възпаление на ставите

Храни, които са полезни при възпаление на ставите
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

Възпалението на ставите може да бъде изключително болезнено преживяване. Състоянието може да се появи при хора от всички възрасти. Най-честа причина за ставни възпаления са различните разновидности на артрита.

За щастие, има много храни, които могат да облекчат възпалението и да помогнат за облекчаване на част от болките в ставите.

Вижте най-добрите храни при възпаление на ставите, които трябва да включвате в менюто си ежедневно, ако искате да облекчите болките.

Мазни риби

Една от най-горещо препоръчваните храни, облекчаващи болежките от възпалени стави, са различните мазни риби като сьомга, скумрия, сардини или пъстърва. В тях има високо съдържание на омега-3 мастни киселини, за които е доказано, че имат мощни противовъзпалителни ефекти. Рибата също е добър източник на витамин D. Многобройни проучвания са установили, че ревматоидният артрит и съответно възпалените стави могат да бъдат свързани с ниски нива на слънчевия витамин, както още е известен витамин D.

Чесън

Храни, които са полезни при възпаление на ставите

Друга полезна храна срещу възпалените стави е чесънът. Този своебразен дар на природата има мощен противовъзпалителен ефект, който може да помогне за намаляване на симптомите на артрит. Всъщност някои изследвания показват, че чесънът може да подобри функцията на някои имунни клетки, за да спомогне за укрепването на цялата имунната система и да ви предпази от множество заболявания.

Джинджифил

Освен че добавя приятен вкус и аромат на чайове, супи и сладкиши, джинджифилът може да помогне и за облекчаване на симптомите на възпаление на ставите. Редица изследвания показват, че екстрактът от джинджифил намалява нивата на специфичния възпалителен маркер, причинен от артрита. Консумирането на джинджифил в прясна, прахообразна или изсушена форма, освен че може да намали възпалението, може да ви предпази от настинка и грип.

Орехи

Орехите са богати на хранителни вещества и заредени със съединения, които могат да помогнат за намаляване на възпалението, свързано със ставни заболявания. Вкусните ядки са особено богати на омега-3 мастни киселини, за които е доказано, че намаляват симптомите на артрит. Високото съдържание на витамин А и С също подпомага засилването на имунната система.

Листни зеленчуци

Храни, които са полезни при възпаление на ставите
Снимка: Потребител#186638

Листните зеленчуци като спанак са пълни с хранителни вещества и някои от техните компоненти всъщност могат да помогнат за намаляване на възпалението, причинено от артрит. Няколко проучвания са установили, че по-високият прием на плодове и зеленчуци е свързан с по-ниски нива на възпаление. Спанакът, по-специално, съдържа много антиоксиданти, както и растителни съединения, които могат да облекчат възпалението и да помогнат в борбата с болестите. Спанакът има особено високо съдържание на антиоксидант кемпферол, за който е доказано, че намалява ефектите на възпалителните агенти, свързани с ревматоиден артрит.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати