Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Икономични манджи с чушки, които напомнят за детството

Икономични манджи с чушки, които напомнят за детството

НикиНики
Гуру
14114k
Икономични манджи с чушки, които напомнят за детството
Снимка: Цвети Хаджипеткова

Чушките са един от най-консумираните зеленчуци през всички сезони на годината. Този зеленчук дава доста разнообразна възможност за приготвянето му в кулинарията.

С настъпването на есента доста домакинства консервират или замразяват чушки, за да може през зимните дни да се насладим на пресни, току-що изпечени чушки.

Ще Ви предложим няколко икономични манджи с чушки за стотинки, на които не би устоял никой. Нашите предложенията за селски манджи с чушки са лесни и икономични, любими на много семейства от поколения.

Манджа с чушки - вариант 1

Печени чушки в доматен сос

Необходими продукти:

Чушки - 10 бр. печени

Лук - 2 бр.

Чесън - 3 скилидки

Домати - 4 бр.

Начин на приготвяне: Обелените чушки овалваме в брашно и пържим в нагорещено олио. Подреждаме готовите чушки в чиния.

В същата мазнина си задушаваме нарязаните на ситно лук и чесън. Добавяме настърганите домати и готвим до сгъстяване на соса.

С готовия сос заливаме чушките, а за ценителите на пикантното при готвенето на чушките с доматен сос може да нарежете и една люта чушка.

Манджа с чушки - вариант 2

Печени пиперки с кисело мляко

Печени чушки с кисело мляко и запръжка
Снимка: Добринка Петкова

Необходими продукти:

Пипер - 500 г печен

Кисело мляко - 250 г

Яйца - 1 бр.

Чесън - 2 скилидки

Люта чушка - 1 бр.

Олио

Червен пипер

Черен пипер

Начин на приготвяне: Обелваме изпечените чушки и ги оставяме да се отцедят от водата. През това време си правим млечния сос. В купа сипваме млякото с малко сол, добавяме нарязания на ситно чесън и малко черен пипер. Оставяме да се охлади в хладилника.

Яйцето разбиваме също с малко сол и си правим бъркани яйца. Отцедените чушки нарязваме на ситно, слагаме ги в дълбока купа. Добавяме млечния сос и бърканите яйца и нарязаната на ситно люта чушка. Разбъркваме добре. В тиган си загряваме малко мазнина и си запържваме малко червен пипер.

Поливаме нашите чушки с кисело мляко с червената запръжка. Ето това е истинско изкушение, и то за без пари.

Манджа с чушки - вариант 3

Пипер с прясно мляко и сирене

Чушки в млечен сос
Снимка: Сергей Анчев

Необходими продукти:

Пипер - 10 бр. печен

Сирене - 250 г

Прясно мляко - 700 г

Брашно - 4 с.л.

Сол

Черен пипер

Масло

Олио

Начин на приготвяне: Изпечените чушки обелваме и оставяме да се отцедят. Щом са готови, ги нарязваме на кубчета.

В тенджера си загряваме маслото и олиото и си запържваме чушките. Наливаме около 50 мл вода.

Брашното разтваряме в прясното мляко и добавяме към чушките. Готвим при непрекъснато бъркане до сгъстяване.

Щом ястието е готово, отнемаме от котлона и добавяме натрошеното сирене.

Разбъркваме и поднасяме топло нашето ястие с резени хляб.

Измислете някои хващаш окото вариант за поднасяне на това иначе семпло предястие. Добра идея е да поднесете предястието с чушки в кошнички от кори за баница, пармезанови кошнички, а защо не гарнирано с гризини или върху брускети.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest