Ползи от гуарана

сушена гуарана ползи
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
7.50 лв.
Виж ››

Чували ли сте за гуарана? Ако не сте, но сте изпили поне една енергийна напитка през живота си, има голяма вероятност да сте я консумирали.

Гуараната се използва предимно в индустрията за напитки заради съдържанието на кофеин. Но в тази суперхрана, изглеждаща като очна ябълка, има много повече, отколкото си мислите!

Растението естествено се среща по поречието на река Амазонка. То е от семейството на личито. Буквално името гуарана означава плод като човешко око. Растението произвежда плодове с размер на кафени зърна, които съдържат черно семе, заобиколено от бяла плът, а това му придава вид на очна ябълка.

На вкус е изключително горчиво и не се консумира в чистия си вид, а обикновено се смесва с различни съставки. Въпреки това този амазонски плод се използва от векове от бразилските племена заради лечебните и енергизиращите си свойства.

Що се отнася до антиоксидантния профил, гуараната е подобна на зеления чай – богата е на катехини, сапонини, теобромин и танини. Това, което прави гуараната толкова популярна, е естественото наличие на кофеин. До 6% е съдържанието на кофеин в зърната и е от 4 до 6 пъти по-мощен от зърната на кафето.

Поради това гуараната е често срещана съставка в спортните и енергийните напитки. Всъщност 70% от гуараната се използва от индустрията за напитки. Останалите 30% се използват за направата на гуарана на прах.

Гуараната е естествен усилвател на енергията. Кофеинът в горчивия плод действа подобно на други кофеинови напитки, като блокира аденозина – невротрансмитер, който отпуска мозъка и ви кара да се чувствате уморени.

Въпреки това, за разлика от кафето, гуараната се освобождава бавно, като ви дава дълготрайна енергия. Наред с намаляването на физическата умора, едно проучване показва, че гуараната подобрява и умствената умора.

ползи от гуараната

Въпреки че са необходими повече изследвания, има някои обещаващи проучвания, които показват антираковите ефекти на амазонското чудо. Досега проучванията показват, че гуарана предпазва от увреждане на ДНК, потиска растежа на раковите клетки и предизвиква смърт на раковите клетки. Изследователите предполагат, че това се дължи на ксантините в гуарана, които са съединения, подобни на кофеина и теобромина.

Ако търсите здравословна за сърцето храна, гуараната е вашия плод. Тези бразилски зърна благоприятстват за здравето на сърцето по два начина.

Първо, могат да намалят риска от инфаркт и инсулт, като предотвратяват образуването на кръвни съсиреци. Вторият начин да са от полза за сърцето е чрез редуциране на натрупването на плака в артериите, като намаляват окисляването на лошия холестерол.

Проучванията показват, че антиоксидантните свойства на кофеина от плода предпазват клетките от ултравиолетовите лъчи и показват свойства против стареене, като забавят процеса на фотостареене на кожата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати