Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Кои са витаминоподобните вещества?

Кои са витаминоподобните вещества?

Мария СимоваМария Симова
Автор
50620k
Кои са витаминоподобните вещества?

Има вещества, които много приличат на витамините, но не са. Говорим за така наречените псевдовитамини или витаминоподобни вещества.

Какви са витаминоподобните вещества и по какво се различават от витамините, с които сме свикнали?

Витаминоподобните вещества са химични съединения, които имат витаминни свойства.

Въпреки това, за разлика от обикновените витамини, те частично се образуват в тялото и понякога се включват в структурата на тъканите.

Свойства на витаминоподобните вещества

- Много от тях имат сложна структура, така че често се използват под формата на растителни екстракти;

Витаминоподобни вещества
Снимка: 1

- Необходим на организма в много малки количества;

- Те са безвредни и имат ниска токсичност;

- За разлика от витамините, макронутриентите и микроелементите, липсата на витаминоподобни вещества не води до патологично разстройство на организма.

Витаминоподобни вещества и техните функции

- Те са неразделна част от метаболизма. По своите функции те са подобни на аминокиселините, както и на мастните киселини;

- Те засилват ефекта на основните витамини и минерали;

- Те имат анаболен ефект;

- Те се използват успешно за терапевтични цели като допълнителни средства.

Класификация на витаминоподобните вещества

Този тип вещества се делят на мастноразтворими и водоразтворими.

Мастноразтворими витаминоподобни вещества:

- витамин F (незаменими мастни киселини);

- витамин Q (коензим Q, убихинон).

Водоразтворими витаминоподобни вещества:

- витамин В4 (холин);

- витамин В8 (инозитол, инозитол);

- витамин В13 (оротна киселина);

- витамин В15 (пангамова киселина);

- карнитин (L-карнитин за отслабване);

- пара-аминобензоена киселина (витамин В10, PABA, бактериален растежен фактор и пигментационен фактор);

Витамин U - псевдовитамини

- витамин U (S-метилметионин);

- витамин N (липоева киселина).

Източници на витаминоподобни вещества

Основните източници на витаминоподобни вещества са зеленчуци (зеле, цвекло, моркови, магданоз, домати), семена (сусам, слънчоглед), млечни продукти (яйца, извара), черен дроб.

Нека обобщим. От тази статия научихте какви са витаминоподобните вещества, техните свойства и функции в организма и как те се различават от витамините.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest