gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Нездравословните храни на растителна основа

Нездравословните храни на растителна основа

нездравословни храни на растителна основа

Растителната храна става все по-популярна не само сред тези, които приемат веганския начин на живот, но и сред тези, които просто искат да се хранят по-здравословно, намалявайки вредата върху околната среда.

Наистина храненето с растителни продукти е много здравословен избор. Плодовете, зеленчуците, бобовите култури и семената са чудесна профилактика за тялото и носят много ползи за здравето.

Богатството на витамини, минерали и други хранителни вещества, ниското съдържание на калории са все предимства, които позволяват растителната храна да бъде включвана в диети за отслабване, както и в такива, които са наложителни при различни заболявания, предимно на храносмилателния тракт, заради богатството на разтворими и неразтворими фибри.

Има ли обаче нездравословни храни на растителна основа и кои са те? Вижте повече в следващите редове:

Зърнените култури като пшеница, ориз, овес и други, които спадат към полезната растителна храна, могат да се превърнат в нездравословни след рафиниране.

При рафинирането обвивката на зърното, която съдържа фибри и хранителни вещества, се обелва и остава нишестето, което представлява 80 процента от съдържанието на зърното. А обвивката е това, което помага за по-бавното усвояване на захарите в него, за да протече процесът на приемане на въглехидратите нормално за организма. Липсата на този елемент в зърнените рафинирани храни държи нивата на инсулин високи, а това води до диабет.

Растителните мазнини принципно са полезни. Те обаче се втечняват на стайна температура, а това забавя производството им. За ускоряване на процеса и повишаване на производителността се използва хидрогенирането.

Процесът представлява третиране с химикали, за да може мазнините да останат твърди и по-дълготрайни. Този процес обаче ги превръща в трансмазнини. В тях вредният холестерол се увеличава многократно и те стават причина за много хронични заболявания, най-вече на сърцето, както и диабет.

нездравословни растителни храни и вредите от тях

Сред вредните растителни продукти спадат и екологично замърсените. Това са тези, сред които са попаднали пестициди, използвани в селскостопанското производство, както и различни вредни примеси.

Те внасят в храната изкуствени естрогени, в резултат на което се получава хормонален дисбаланс.

Сред замърсителите са също тежките метали, нитратите от азотния тор, антибиотиците и ароматните въглеводороди.

Особено сериозен е проблемът с ГМО растителните храни. Генното модифициране представлява изкуствено инжектиране на гени на друго растение или животно, с което се създава комбинация от гени, които не се срещат в природата.

Така създаденото растение обикновено увеличава добива си и е по-устойчиво, то не са разваля дълго. Но е и многократно по-вредно, то не е естествен продукт.

Изборът на растителни продукти за здравословна хранителна диета минава и през внимателното им подбиране с оглед на капаните по пътя към полезната храна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати