Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»В какви ястията да използваме Гарам масала?

В какви ястията да използваме Гарам масала?

Аника ВойтАника Войт
Мастър Шеф
75202k
гарам масала

Гарам масала е много интересна традиционна смес от подправки на ориенталската кухня. Името се превежда от хинди като „топла подправка“, смята се, че гарам масала е способна да затопли човек, повишавайки телесната му температура.

Една единствена рецепта няма, може да експериментирате свободно по ваш вкус и предпочитание. Основните съставки са черен пипер, канела, кардамон, индийско орехче и карамфил.

Сместа може да бъде допълнена от: дафинов лист, лют пипер, куркума, анасон, копър, кориандър, кимион и други подправки.

Вкусът, мирисът и цветът, разбира се, зависят от съставките, но най-често гарам масала има сладко-пикантен вкус, приятен орехов вкус и цвят, вариращ от шоколадово-кафяв до зеленикаво-кафяв.

Много производители вече предлагат свои варианти от подправки.

В какви ястията да използваме Гарам Масала?

В индийската кухня гарам масала се добавя към почти всички ястия - именно вкусът на тази смес жителите на Индия свързват с домашна храна: добавя се към къри, ястия с ориз, зеленчукови супи, ястия с бобови растения (грах, боб, леща), салати и сосове. Освен това подправките се добавят в самия край на готвенето или вече в готовото ястие.

в какви ястия се влага гарам масала
Снимка: ANONYM

В световната кухня гарам масала се използва много по-широко: сместа е подходяща за рибни и месни ястия, ще бъде отлично допълнение към салати от сирене и плодове!

Може да се използва и за печене на кифли, пайове и бисквитки, които придобиват интересен пикантен вкус и привлекателен аромат! Можете да добавите гарам масала както към горещ билков чай, така и към плодови напитки - бързо ще се затоплите дори и през зимния студ!

Освен в кулинарията, гарам масала има голямо приложение и в медицината. Може спокойно да добавите гарам масала към вашата диета, тогава ефективността й ще се повиши, имунитетът ви ще се засили и няма да има и следа от нарушения на храносмилателната система.

Освен това сместа от подправки се използва за лечение на хипотермия (не напразно е "топла смес от подправки") и настинки, както и за подпомагане на имунната и нервната система на човек.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest