Връзката между хранителния режим и плодовитостта

Връзката между хранителния режим и плодовитостта

Някои смятат стридите за най-добрия афродизиак, докато други хвалят патладжана при опитите за забременяване. Бабите нареждат да се ядат повече яйца и месо.

Връзката между това, което ядем, и способността ни да се възпроизвеждаме е обект на фолклорни, религиозни и медицински наблюдения.

Но наистина ли храната ни прави плодовити? Какво казва науката за това?

За много двойки това е много важен въпрос.

Около една от всеки пет двойки имат проблеми със зачеването. Причините за това за много и такива проблеми може да засегне както мъжете, така и жените. Най-честата причина за женското безплодие са проблеми с овулацията. При мъжете това е некачествена сперма.

Има много фактори за начина на живот, които могат да повлияят на плодовитостта, като например възрастта, в която се опитвате да създадете семейство, хранителния режим, тегло, упражнения и нивото на стрес. Не можете да промените възрастта си или гените си, но можете да направите нещо по отношение на рисковите фактори под ваш контрол - диета, пушене, консумация на алкохол.

Роля на средиземноморската диета

Средиземноморската диета повишава плодовитостта

Диетите в средиземноморски стил, богати на пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и здравословни мазнини, са свързани не само с по-нисък риск за повечето заболявания - затлъстяване, сърдечни заболявания или рак - те също могат да помогнат за подобряване на плодовитостта.

Проучване сочи, че мъжете, които ядат средиземноморска диета с високо съдържание на плодове и зеленчуци, имат по-добри нива на сперма от тези, които ядат полуфабрикати с високо съдържание на преработено месо, пържени картофи, пица и закуски.

Протеини за плодовитост

Протеините и плодовитостта

Но не само на мъжете се нуждаят от хранителен режим. Замяната на животински протеини като пилешко, червено и преработено месо с високо протеинови растения - грах, боб, леща, тофу и ядки - може да помогне за подобряване на плодовитостта на жената. Установено е, че рискът от безплодие е 50% по-висок при тези, които ядат най-много животински протеини.

Здравословният начин на живот

Здравословният начин на живот, който включва балансирана диета, редовни упражнения и достатъчен сън, може да помогне за подобряване на плодовитостта при мъжете и жените. Въпреки това може да отнеме прекалено дълго време. Нашият съвет е да се обърнете към репродуктивен специалист. Той ще може да препоръча най-доброто лечение за вас въз основа на вашата възраст, медицинска история и други фактори.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати