Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Какви грешки допускаме при готвене на картофи

Какви грешки допускаме при готвене на картофи

Картофена кора

Картофите са един от най-популярните хранителни продукти. Те са вкусни, полезни и не на последно място - много лесни за приготвяне. Рецептите с картофи са разнообразни, а вкусовете - уникални, независимо дали ги варим, пържим, готвим с някакво месо или други зеленчуци.

Тъй като дори най-неумелият готвач поне веднъж в живота си е приготвял картофи, всеки смята, че може да се справи с рецептите за вкусното картофено ястие. Особено що се отнася до варенето, това е най-простата термична обработка, на която това кореноплодно се подлага.

Правилно варене на картофи

Обикновено хората заливат картофите със студена вода, поръсват ги със сол и ги слагат да се варят. В този случай в процеса на обработка се губят почти всички хранителни вещества. Правилното варене предполага суровите картофи да се пуснат във врящата вода и да се осолят чак когато омекнат.

Пресни картофи, независимо дали са измити или обелени, се слагат във вряща вода и се оставят на умерен огън за 15-20 минути.

Стари картофи задължително се варят, без да се белят. Картофената кора задържа всички полезни вещества и когато се обели, витамините остават в сварения картоф.

Ако ще се прави картофено пюре, картофите е добре да се нарежат на малки парченца, за да се намали времето за обработка.

За да стане мек, ароматен и още по-вкусен, картофът е добре да се вари в смес от вода и малко мляко. Съотношението е четвърт мляко на литър вода. Ако се нареже лук и се добави и масло в течността, този зеленчук надминава и най-добрите очаквания.

Вкусовите качества на картофите са добре познати на всеки. Те не са единствената полза, която получаваме при консумацията на зеленчука. Съдържанието на витамин С в един средно голям картоф дава четвъртинка от дневната доза, която е нужна на организма.

Заедно с ценния витамин тялото получава още витамини и минерали. Магнезият, калцият, желязото, манганът, йодът, натрият и сярата са елементи, които са в основата на редица жизнени процеси и играят важна роля за правилното функциониране на тялото. Можем да ги получим по възможно най-приятен и вкусен начин само с един картоф на ден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати