Правила при приготвяне на диетични зеленчукови супи

диетична зеленчукова супа от броколи
Спираловидна резачка на плодове и зеленчуци за декорация-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Спираловидна резачка на плодове и зеленчуци за декорация
9.20 лв.
7.08 лв.
Виж ››

Зеленчуковите супи могат да бъдат консумирани както лятно, така и зимно време. Единственото ограничение при консумацията им зависи от това кои зеленчуци са пресни и сезонни. И все пак, независимо дали е януари или юли месец, има някои основни правила при приготвянето им, ако искате те да са и диетични.

При приготвянето на диетични зеленчукови супи би трябвало сами да се досещате, че зеленчуците никога не се запържват или задушават в мазнина, нито пък към тях се добавя някаква запръжка. За да са наистина диетични, можете просто към края на приготвянето им да добавите малко масло или зехтин. Колкото по-малко количество добавяте към зеленчуковите супи, толкова по-диетични ще са те.

Говорейки за диетични зеленчукови супи е добре да имате предвид, че някои зеленчуци са по-висококалорични от други. Сред най-висококалоричните спадат някои варива като грах, зрял боб и царевица, както и картофите. Може би бихте се изненадали, но чесънът също е доста калоричен като в 100 г от него се съдържат над 140 калории.

Спокойно си приготвяйте всякакви зеленчукови супи от зеленийки като лапад, спанак, киселец и др. Карфиолът, броколите, както и зелето също са много нискокалорични зеленчуци.

диетична зеленчукова супа

Класическа зеленчукова супа е доматената, но всички знаем, че доматите имат кисел вкус и често прибавяме към тях и захар. Ето защо е най-добре да приготвяте доматени супи само лятно и есенно време, когато доматите са сезонни и съдържат в себе си натурална сладост.

Така добавеното количество захар се свежда до минимум (ако изобщо е наложително да добавяте захар), а друг по-здравословен вариант е да добавите мед.

Би трябвало да сте чували, че за да не губи здравословните си свойства, медът се добавя не докато ястието в случая доматената супа) е горещо, а едва след като малко е изстинало.

Когато добавяте към зеленчуковата си супа ориз или фиде, бъдете предпазливи, защото те ще добавят още калории към тях. Една шепа фиде/ориз е напълно достатъчна за количество супа, предназначено за 4 човека.

Макар да се приготвя и с кисело мляко, любимият ни таратор също може да бъде причислен към диетичните зеленчукови супи заради наличието си на краставица в състава си. И повярвайте, наистина може да е диетичен, ако исползвате заприготвянето му нискомаслено кисело мляко.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати