Лошите хранителни навици, които трябва да спрете сега

Лошите хранителни навици

Диетолозите споделят лошите хранителни навици, които трябва да избягвате, като те варират в широк спектър - започне се с грешките при готвене на месо, изхвърляне на храна и размразяване на храна на плота.

Вероятно имате редица ежедневни рутини, свързани с храненето, например какви продукти, как и кога ядете различни видове храни. Тези хранителни навици могат да ви накарат да си мислите, че имате контрол над здравето си... но ако възможностите ви често опират до приготвяне на пържени зеленчуци, смятате ли, че е добре? Не точно. Диетолозите казват, че има някои хранителни навици, които действително могат да повлияят на здравето на червата, и то не по най-добрия начин.

Регистрирани диетолози споделят някои от често срещаните лоши навици в готвенето и храненето, които трябва да избягвате, ако искате да сте здрави.

Грешки при приготвяне на месо

Грешки при готвене и лоши хранителни навици

Да печете или гриловате на скара месо, докато не стане суперпрепечено, може да донесе повече вреда, отколкото полза, поради което този навик е нещо, което Лиза Ричардс, диетолог и създател на TheCandidaDiet.com, иска хората да прекратят. Препичането на месо на скара може да образува канцерогенни съединения, които увеличават оксидативния стрес и възпалението и дори могат да увеличат риска от някои видове рак, казва Ричардс.

Най-честият виновник е печенето на скара при високи температури. Тези високи температури, които овъгляват месото, са приемливи в малки количества. За повечето от готвенето Ричардс препоръчва задушаване, печене или бавно готвене на месо като по-здравословна алтернатива, защото овъгляването на месото е една от 11-те грешки при готвене, които могат да направят храната ви токсична.

Готвене с твърде много или твърде малко мазнина

Твърде много олио или здравословни мазнини добавят калории без допълнителни хранителни вещества, но твърде малко означава, че пропускате някои ползи за здравето. Ето защо Крис Солид, старши директор по комуникациите за храненето към Международната фондация за информация за храните, казва, че трябва да действаме внимателно с мазнините.

Малко мазнини е добре за вкуса, но повече не е добре за вашето здраве, казва той. - Мазнините за готвене като зехтин, рапично олио и др. са чудесни източници на здравословни мазнини, но също така са с високо съдържание на калории.

Не изпадайте в другата крайност и не избягвайте всички масла. Всъщност мазнините са основно хранително вещество, което помага за усвояването на мастноразтворимите витамини. Целта трябва да бъде готвенето със здравословен баланс на мазнините.

Готвене на всичко с една и съща мазнина

Балансирането на употребата на мазнини и масла е навикът за готвене с мазнини, който диетолозите искат да умеете правилно. Също така е важно да внимавате какви видове мазнини използвате, особено когато готвите при по-високи температури.

Толкова много хора използват зехтин за готвене, но той има по-ниска точка на димене - вероятно ще започне да пуши, ако надвиши 160°C. Когато маслата пушат, те се разграждат и губят вкуса си плюс част от хранителната си стойност.

Изберете масло от авокадо или шафраново олио за готвене при по-високи температури, за да предотвратите изгарянето, препоръчват специалистите.

Изхвърляне на храни заради датите на опаковката

Друг вреден хранителен навик, който е добре хората да нямат - пропиляването на храна. Затова той препоръчва да не изхвърляте храна поради „годно за консумация до...“. Вместо това се съсредоточете върху датите на „използвай преди“, които ви информират докога трябва да се яде дадена храна.

Винаги готвите едни и същи храни

Чувствате ли се виновни, че ядете едни и същи ястия отново и отново? Ако е така, опитайте да разнообразите с някои нови храни или стратегии за готвене. Няма да разберете дали нещо ви харесва, освен ако не опитате.

Често хората казват, че не харесват дадена храна, преди дори да я опитат или приготвят по различни начини. Мразите сурови моркови? Опитайте да ги изпечете със зехтин и пресни билки. Опитът с нови храни или техники за готвене не само ще отвори хоризонта на вашите вкусови рецептори, но и ще добави по-голямо разнообразие от хранителни вещества към вашата диета.

Грешки при консумация на яйца

Използвате само белтъците на яйцата

Ако винаги избирате яйчен белтък вместо цели яйца, пропускате някои хранителни вещества. Хората трябва да готвят повече с жълтъците на яйцата. Толкова много хора ядат само белтъци, за да спестят калории, но жълтъкът е центърът с всички хранителни вещества. Така че, въпреки че яйчните белтъци са чудесен източник на протеини, те не са непременно по-полезни от цели яйца. Освен това яденето на жълтък може дори да ви помогне да се заситите по-дълго.

Приготвяне на всичко без глутен

Хората с цьолиакия или глутенова алергия, чувствителност или непоносимост трябва да ограничат или премахнат глутена. Ако обаче не сте част от тази група, не забравяйте, че няма доказателства, че безглутеновият начин на живот ще ви направи по-здрави или ще ви помогне да отслабнете, според Малина Малкани, RDN, Ню Йорк.

Въпреки че безглутеновата диета може да бъде абсолютно здравословна и пълноценна, премахването на глутена излишно затруднява получаването на достатъчно фибри, витамини и минерали, от които тялото се нуждае, за да процъфтява, тъй като много от тези микроелементи са в зърнените храни, които съдържат глутен, казва Малкани, медиен говорител на Академията по хранене и диететика.

Затова не приемайте, че безглутенова рецепта или храна автоматично са по-здравословни от тези, които съдържат глутен.

Добавяне на сол преди опитване

Грешки при соленето на храни

Оставете солницата и вземете лъжицата си. Хората трябва да опитат храната си, преди сляпо да добавят още сол. Докато солта добавя страхотен вкус, някои ястия не се нуждаят от допълнително, казва той. - Поддържайте приема на натрий под контрол, като следвате съветите на експерт-готвачите: сол на вкус.

Избягване на плодове заради захарта

Не навлизайте в навика да избягвате плодовете, защото съдържат твърде много захар, казва Малкани. За разлика от рафинираните и преработени захари, плодовете съдържат фибри, които спомагат за забавяне на абсорбцията на фруктоза, основният вид захар, намираща се в плодовете, в кръвта, обяснява Малкани.

Фибрите също допринасят за добрите бактерии в червата, което, от своя страна, допринася за по-добро здраве на червата и ни помага да се чувстваме по-сити по-дълго. Така пък ядем по-малко калории и управляваме по-добре теглото си, казва Малкани.

Хранителните плюсове на плодовете надвишават минусите, така че не ги избягвайте, освен ако Вашият лекар не каже друго.

Размразяване на замразени храни на плота

Всички диетолози горещо препоръчват хората да спрат да размразяват замразените си храни на плота при стайна температура. По този начин се създава идеална среда за бактериален растеж, който може да причини хранителни заболявания, казва Малкани. По-безопасно е да размразявате замразените храни в микровълновата фурна или в хладилника за една нощ. Използването на хладка течаща вода за размразяване на замразени храни също не е опция.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати