Какво трябва да знаем за френската кухня

Какво трябва да знаем за френската кухня
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня
20.00 лв.
15.40 лв.
Виж ››

Френската кухня се счита за основата на много кухни в западния свят. Влиянието и признанието, на които се радват класическите френски техники за готвене, са легендарни. Това е и основната причина, поради която много хора не смеят да се захванат с изучаването им.

Френската храна оставя у много готвачи впечатлението, че те трябва да достигнат определена непостижима елегантност и усет. В САЩ това се дължи главно на влиянието на Джулия Чайлд, известната писателка (и по-късно телевизионна звезда), която запознава американската публика с френската кухня.

Изкуството на френската кухня (заглавието на прочутата книга на Джулия Чайлд) се смята от мнозина за върха на кулинарните ѝ постижения и отлично помощно средство за по-доброто запознаване на американските готвачи с класическата френска кухня.

Регионални специалитети на Франция

Французите обикновено приготвят ястия, типични за региона, в който живеят. Това по никакъв начин не означава, че кухнята им е ограничена - напротив, французите имат изразено чувство за тероар, поради което френските ястия в селските райони са все така на почит във Франция. В градсите райони е по-вероятно да намерите широк спектър от регионални и национални ястия. Това се случва в много градове по света, където жителите принадлежат на много различни култури или етнически групи.

Типичните френски храни разчитат главно на местни продукти - пресни ябълки, плодове, зелен фасул, праз, гъби, различни тикви и костилкови плодове са сред най-често използваните продукти. Пилешкото, говеждото, агнешкото и телешкото са лесно достъпни целогодишно. Месото от дивеч е особено популярно и изобилно по време на ловния сезон, който продължава от началото на есента до февруари. Без значение от района, Франция има изобилие от сирена и вина.

Южна Франция се слави с богатите си изтънчени вкусове на гъби и патешко, както и със своите билки, домати и маслини, заимствани от съседните средиземноморски кухни. Северна Франция също демонстрира забележителен асортимент от вкусове, като се фокусира върху специалитети с фермерски продукти като ябълки, млечни продукти, свинско месо, картофи, колбаси и бира.

История на френската кухня

Френска кухня

Франция не винаги е била запалена по чесъна, гъбите и трюфелите. Преди петнадесети век подправките и декорациите са били използвани, за да се прикрие развалена храна. Франция се е славела с т.н. селска храна, която е представлявала просто ястие без екстравагантна украса.

В средата на петнадесети век Катрин Медичи от Италия се мести във Франция, за да се омъжи за бъдещия крал Хенри II, придружена от готвачи, образовани във Флоренция, и своето чувство за творческа драма и маниери. През следващите години френската кухня се превръща във вълшебно изкуство с красива презентация и иновативни вкусове.

Двадесети век носи драматични промени във френската кухня. Традиционната висша кухня се превръща в световноизвестната храна, популярна със своята сложна подготовка и прецизен вид. Този модел обаче бива оспорван от много критици за това, че не е достатъчно гъвкав.

През 70-те години в разрез с класическата френска кухня се появява новаторска кухня. Тя намалява използването на кремообразни сосове и се фокусира върху по-опростените вкусове, използвайки по-малко съставки. Това се забелязва и в съвременната фреска кухня чрез гъвкавите методи за приготвяне на храната и смелото експериментиране с нетрадиционни вкусове.

Френската кухня предлага едно уникално културно изживяване, което съчетава ароматни, питателни храни с красота, отдих и приятна подготовка. Приготвянето и овкусяването на френска храна е изкуство, което отнема цял живот да се усвои. Насладете се на френската кухня и приемете, че тя е сбор от изкуство, традиция и начин на живот.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати