Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарна употреба на олиото от гроздови семки

Кулинарна употреба на олиото от гроздови семки

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
2716721
Кулинарна употреба на олиото от гроздови семки

Гроздето принадлежи към една от най-древните култури, отглеждани от човека. Освен плодовете широко се използват и семената им – от тях се произвежда елитно висококачествено олио.

История на олиотото от гроздови семки

Ако лозарството се е появило преди хиляди години (според учените растението е било известно в Месопотамия от около 6 хиляди години пр. н.е.), то производството на масло от гроздови семена не може да се похвали с толкова дълга история. Въпреки че е впечатляващо: следи от продукта са открити върху фрагменти от съдове, открити при разкопки на древни египетски и древногръцки селища. Древните източни лекари също са знаели за уникалните свойства на гроздовите семки, които са използвали на практика цялото грозде, включително всички негови части.

Но производството на олиото процъфтява в Европа: в Италия, където се използва чисто за хранителни цели, и във Франция, чиито модни жени оценяват невероятните козметични свойства на новия продукт. Известно е, че парфюмерът José de Mal е изобретил чудотворен еликсир за коса на основата на гроздово олио. Най-вероятно интересът към продукта е провокиран от предприемчиви винопроизводители, решили да преминат към производство без отпадъци.

Сега олиото от гроздови семки се използва в кулинарията, козметиката, медицината, фармацевтиката, производството на сапун и други области. Основните му доставчици на световния пазар са страни като Италия, Франция, Испания, Аржентина.

Видове и сортове за олио от гроздови семки

Производство на олиото от гроздови семки

В процеса на приготвяне на вино или гроздов сок винаги има остатъчна маса, значителна част от която е от гроздови семки. След предварителна подготовка, която включва сушене и смачкване, те се обработват допълнително за получаване на масло.

Гроздовите семена съдържат малко количество масло (от 9.9 до 25% ), много по-малко, отколкото в слънчогледовите или ленените семена, което затруднява технически производствения процес. В крайна сметка обаче можете да получите висококачествен и изключително полезен продукт. Неговите свойства зависят от това кой сорт грозде е използван. Много повече масло и с по-добро качество се съдържа в семената на червеното грозде. От възрастта на лозата, както и начина на получаване също зависи качеството на гроздовото олио.

Методи за добиване на олио от гроздови семки

Има два метода за добиване на олио от гроздови семки. Първият се нарича метод на студено пресоване. Той ви позволява да получите масло, в което се съхраняват почти всички активни вещества, което го прави по-ценно. Но продуктът е много по-скъп поради причината, че добивът му е много нисък, така че използването на метода не се счита за икономически обосновано.

Напоследък набира популярност друг метод - екстракция с органични разтворители, последвана от рафиниране, благодарение на което може да се получи много повече масло. Полученият продукт също се счита за висококачествен и много хранителен, въпреки че не задържа всички вещества в пълна степен.

Полезни характеристики на олиото от гроздови семки

Олиото от гроздови семки

Огромните ползи от олиото от гроздови семки са известни: редовната му консумация е отлична превенция за развитието на инфекциозни, онкологични и сърдечно-съдови заболявания, включително такива често срещани проблеми като артрит, атеросклероза и хипертония.

Свойствата на олиото от гроздови семки се изучават активно. Сега учените са все по-уверени, че този продукт е в състояние значително да повиши имунитета и да помогне за предотвратяване на кисти на яйчниците и миома на матката, така че е изключително необходим за здравето на жените. Употребата му е препоръчвана за хора, страдащи от диабет, болест на Алцхаймер, зрителни увреждания и други тежки патологии. В допълнение, маслото от гроздови семки съдържа няколко компонента с подчертан ефект против стареене.

Състав на маслото от гроздови семки

В олиото от гроздови семки природата е концентрирала най-ценните мастни киселини Омега-3, Омега-6 и висока концентрация на витамини. Тоест маслото съдържа най-мощния естествен антиоксидант.

Енергийна стойност: 100 г - 884 Kcal.

Съдържание на мазнини на 100 г - 99.9 г, включително:

- наситени мастни киселини - 9.6 г (палмитинова киселина - 7%, стеаринова киселина - 4%);

- полиненаситени мастни киселини - 69.9 г (омега-3 мастна киселина: алфа-линоленова киселина - 0.1%, омега-6 мастна киселина: линолова киселина - 69, 6%, Омега - 9: олеинова киселина - 16%);

- мононенаситени мастни киселини - 16.1 г (палмитолеинова киселина - 1%, олеинова киселина - 15.8%).

Витамин А - 4.49 мг

Витамини Е - 2.1 мг

Също така съдържа: лицетин, процианидин, кампестерол, бетаситостерол, стигмастерол, селен, цинк.

Вкусови качества на олиото от гроздови семки

Маслото от гроздови семки има характерен светложълт цвят с лек зеленикав оттенък. То няма изразена миризма, само леко забележим аромат на горчиви ядки и винени нотки и има много лек, сладникав и приятен вкус. Тази комбинация от качества ви позволява използването на продукта като добавка към почти всички ястия без риск от промяна на естествения им аромат и вкус. Гроздовото олио само ще подчертае оригиналния вкус на ястието.

Приложения и готвене с олио от гроздови семки

Готвене с олиото от гроздови семки

Една от характеристиките на гроздовото олио е неговата устойчивост на топлина - точката на димене е 216 градуса, което позволява да се използва за различни пържени ястия в тиган или във фритюрник. При приготвянето на различни ястия, гроздово олио ще върви добре с чесън, подправки и пресни билки, фондю, маринати.

Зърнените каши и зърнените храни, гарнитурите придобиват необичаен и много деликатен аромат. Професионалните готвачи препоръчват да замените класическото слънчогледово или фъстъчено олио с олио от гроздови семки за някои ястия. То ще преобрази вкуса на добре познатите ястия и ще ги направи по-богати и по-ярки.

Високото съдържание на олеинова киселина и устойчивостта на изпарения правят възможно използването на гроздово олио за пържене на зеленчуци, риба, месо. Обикновените картофи придобиват много красива златиста кора и апетитна миризма, запазвайки напълно всички полезни свойства. Омега-3 киселините осигуряват висока устойчивост на окисляване и това позволява гроздовото олио да се използва като добавка към зехтина, лененото олио и др. за увеличаване на срока на годност.

Най-подходящо за употреба обаче олиото от гроздови семки е в сурово състояние или с минимална обработка, тъй като под въздействието на високите температури много от полезните хранителни вещества все пак се унищожават.

Може да се използва гроздово олио за овкусяване на готови ястия, за салатен дресинг, маринати, приготвяне на коктейли, домашна майонеза, за картофено пюре, сосове, с подправки и т.н. То се съчетава добре с месо, риба, сирена, зеленчуци, яхнии, чесън и билки. Може да се добавя към печива и зърнени храни.

Макар и не много бюджетен вариант за кухнята ви, олиото от гроздови семки е един доста полезен продукт, който трябва непременно да опитате!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest