Защо холандското какао е най-доброто в света?

Защо холандското какао е най-доброто в света?
Снимка: pixabay.com/ TinaKirk

По света са единици хората, които не обичат да си похапват шоколад. А от какво се прави истинският шоколад? Естествено, че от какао.

Преди да навлезем в същината на темата ни, а именно защо холандското какао се счита за най-добро, е хубаво да ви запознаем какво представлява самото какао и какви негови разновидности съществуват.

Какаото се извлича от растение, което е кръстено Theobroma cacao, което в превод от гръцки означава Ястие на боговете. Това растение се е срещало само като диворастящо и е познато на местните жители на о-в Юкатан още около 4 в. пр. н.е. Постепенно те са го култивирали като важна роля за процеса по извличането на какаовите зрънца от шушулките им са играли ацтеките, олмеките, толтеките и маите.

Те са използвали какаото само под формата на горчива напитка, която са смесвали дори с люти чушки. Било известно като мощен афродизиак, каквото се явява и днес и било толкова много ценено, че за известно време се използвало и като платежно средство. Истински Дар от Боговете!

Но да се върнем към основната тема. За да може какаото да бъде използваемо, трябва зърната да бъдат извадени от всяка шушулка, да се оставят да ферментират, да се изсушат и смелят. По този начин се получава доста мазна какова маса, чиято киселинност е между 5 и 6 Ph. Това се явява натуралното какао, което има доста горчив и тръпчив вкус.

Натурално какао

Прехвърляме историята и стигаме до 1828 г., когато Корад Йоханес Ван Хутен, холандец, изобретява специална преса, с помощта на която какаото се обработва с калиев карбонат. Т.е. то се алкализира с цел достигане на неутрално Ph около 7. По този начин какаото става по-сладко, по-меко и придобива доста по-тъмен цвят.

Така в наши дни какаото се дели основно на натурално и на холандско какао, като последното може да бъде срещнато и като европейско или датско какао. Около 1 кг холандско какао може да бъде закупено за около 20-25 лв. То е много богато на наситени мазнини и алкалоиди.

Днес някои сладкари предпочитат да използват естественото какао, но безспорно холандското се е превърнало в истински хит от момента на създаването му. Каквото е и днес.

А можете ли да отгатнете от какво се приготвят любимите ни бисквитки Орео? Именно от холандско какао.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати