Световен атлас на най-вкусните традиционни храни

Световен атлас на храните: пица Маргарита

Съвсем наскоро след проведено проучване сред над 63 000 души се състави класация на най-харесваните ястия по света, кръстена Световен атлас на най-вкусните традиционни храни.

Разгледани са около 10 000 различни ястия, но класацията е определила кои са 100-те най-обичани от всички вкусни и традиционни храни. Ето кои заемат челните позиции.

1. Пица Маргарита

Не е особена изненада, че първото място е отредено за кралицата на пиците, кръстена така на името на италианската кралица Маргарита Савойска. За да си я приготвите, спазвайте и традиционните ѝ съставки, които всъщност неслучайно са в цветовете на италианското знаме - зелено (листенца пресен босилек), бяло (моцарела) и червено (домати).

2. Адана кебап

Макар да е характерен за всички арабски държави, за негова родина се сочи Турция. Това, което вероятно не знаете за него, е, че той по правило се приготвя само от агнешко месо или от смес агнешко и телешко. Месото се изпича набучено не върху обли, а върху плоски метални шишове, но това, което го прави толкова сочно, вкусно и пикантно са неговите подправки- кимион, лук, чесън, магданоз и люта чушка. Да не забравим и една по-особена подправка, известна в арабския свят като сумак. Без нея не може да се приготви истински Адана кебап!

3. Японската супа Рамен

Приготвена от нудели с бульон, месо или риба и подправена с мисо или соев сос, тя е истинска японска класика!

4. Перуанско Ломо Салтадо

За съжаление сме много малко българите, които някога са вкусвали Ломо Салтадо, но онези, които са, със сигурност биха повторили. Това ястие се приготвя с телешко месо и много ароматни подправки. Естествено, винаги към него се добавя и нещо лютичко.

5. Дюнер кебап

За дюнер кебапа няма какво толкова да ви обясняваме, но ще добавим, че истинският дюнер кебап също се приготвя, когато към него се добави и споменатата по-горе арабска подправка сумак.

Следващите позиции в световния атлас на най-вкусните традиционни храни са отредени за:

- Мексиканското Такос Ал Пастор (такос със свинско, ананас и много подправки);

- емблематична за Латвия студена супа с доста сложното име Шалтибаршчяй;

- японските равиоли Гьоза;

- мексиканското мариновано свинско, известно като Кочинита Пибил.

А познайте какво е поставено под номер 10? Така добре познатите ни сарми. Които обаче са си турски специалитет, трябва да го признаем.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати