ЮНЕСКО ни съветва кои храни и напитки да опитаме

ЮНЕСКО ни съветва кои храни и напитки да опитаме
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс - черен-24%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс - черен
34.00 лв.
26.00 лв.
Виж ››

За да разберем една култура и да я опознаем, непременно трябва да опитаме националната кухня. Храната е част от културното наследство на всяка нация.

Запознаването с кулинарните традиции дава възможност не само да се опознае всяко ново място, но и да се направи паралел до каква степен културите на отделните народи си взаимодействат и кои традиции са навлезли в нашата собствена култура при допира с други народи.

Според ЮНЕСКО редица храни и напитки са част от нематериалното културно наследство и съветът на организацията е те да бъдат опитани при възможност. Ето някои от тях.

Неаполитанска пица

Оригиналната пица от Неапол е призната за истинско изкуство, което си заслужава да се опита. Традиционното приготвяне на това всеобщо любимо ястие се състои от няколко етапа, включващи въртенето на тестото и приготвянето на пещта за печене. Методът pizzaioulo, дал и името на пицата, се смята за изкуство.

Турско кафе

ЮНЕСКО съветва да опитате турско кафе

В културната традиция на Турция поднасянето на каже символизира гостоприемството и приятелското настроение при приемане на гости или при някакъв празничен повод. Кафените зърна са изпечени и се смилат на прах, а след това се смесват със захар и студена вода. Съдът, в който се вари кафето се нарича джезве и то се изработва от мед. Напитката се вари на печка, или на горещ пясък, без да кипне. Това е причина за гъстата пяна, характерна за турското кафе.

Белгийска бира

Белгия е истинско богатство на видове бира и пивоварни. Важността на местното бирено производство е в списъка на ЮНЕСКО от 4 години.

Арменски хляб лаваш

Арменски Лаваш - част от нематериланото културно наследство
Снимка: Cinnamon bunny

Традиционният тънък хляб от Армения се прави от брашното на пшеницата и вода. Макар че съставките са съвсем прости, направата му изисква много умение, влагат се значителни усилия, за да се постигне желаният резултат. Сиренето, зеленчуците и месото са това, което съпровожда тази вкусна тънка питка, която е визитна картичка на Армения.

Грузинско вино в квеври

От векове грузинците произвеждат най-старата напитка в съд от керамика, наречен квеври. В него виното отлежава и се съхранява. Традицията се пази в тайна и се предава от поколение на поколение, а виното в Грузия има централно място в много традиции.

Кимчи от Корея

ЮНЕСКО съветва: Опитайте Кимчи

Корейците правят традиционна туршия, като осоляват зеленчуци, основно зеле и го оставят да ферментира. Наричат я кимчи. Тази храна е основна в корейската кухня. Приготвят я в края на есента във всеки дом. Тайните в приготвянето на кимчи е начин на приобщаване към семейната общност.

Френска кулинария

Във Франция храненето е ритуал и кулинарията е издигната до висотата на истинско изкуство. Затова гастрономическите традиции на страната са част от нематериалното културно световно наследство. Гурме ястията във Франция следват своя традиционен ред. Започва се в аперитив, а след него се поднася меню, което е поне четиристепенно.

Средиземноморска храна

Средиземноморкста кухня е сред препоръките на ЮНЕСКО

Кухнята на Средиземноморието е призната за най-здравословното хранене в световен мащаб. Тя залага на пресните и свежи плодове, зеленчуци и леки меса, основно се разчита на морските дарове. Местните пазари са мястото, което е добре да се посети, защото те са основата, върху която се крепи тази здравословна кухня.

Японска кухня Уашоко

С името Уашоко се назовава японската кухня, която се развива векове наред, преди японците да допуснат влияние от други кулинарни традиции да навлязат при тях. Храната е многостепенна и се сервира в строго определен ред, основава се на местните ресурси и сезонните храни.

Традиционна мексиканска храна

ЮНЕСКО: Мексиканска кухня

Храната в Мексико е още една кулинарна традиция, намерила място в списъка на ЮНЕСКО. Тя почива на стари кулинарни практики в приготвянето на храната, а също и в отглеждането на продуктите. Основни съставки са местните - царевицата, бобът, авокадото, чилито, какаото и ванилията. Пикантният вкус е особено характерен за тази кухня.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати