gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Съвети при готвене със сусамово олио

Съвети при готвене със сусамово олио

Съвети при готвене със сусамово олио

На пазара се предлагат различни видове олио, можем да избираме между слънчогледовото, фъстъченото, сусамовото, царевичното и още много други. Ориентирането сред тях кое е подходящо за готвене и при каква максимална температура, е често трудно за потребителите.

Изборът коя мазнина да използваме за пържене, коя за салатен дресинг и с коя да печем, става особено труден, когато мазнината е традиционна за друг регион.

Такъв е случаят със сусамовото олио, характерно за азиатската кухня, със свой специфичен аромат и вкус, който е объркващ за нашите кулинарни традиции.

Кога да използвате сусамовото олио и за какво?

Олиото от сусамови семена е добра и здравословна алтернатива на другите масла от растителен произход. То съдържа в големи количества витамините Е и К. Количествата на калция, протеините, фибрите, магнезия, фосфора, натрия, калия и цинка също не са за пренебрегване. Полезните вещества в този продукт носят много позитиви за организма.

Салата със сусамово олио

Тъй като сусамовото олио подпомага усвояването на глюкозата в кръвта и оттам подобрява възприемането на инсулина в клетките, то е добра превенция срещу диабета.

Цинкът и витамин Е поддържат кожата млада и гладка, забавят стареенето. Косата също се повлиява благоприятно от сусамовото олио, което запазва еластичността и блясъка на косъма.

Полезните мастни киселини поддържат сърдечното здраве, намалявайки нивата на лош холестерол. Калият и медът се грижат за добрата костна плътност, а тирозинът в това олио спомага за образуването на серотинин.

Не на последно място, това олио не съдържа много калории, ускорява метаболизма и допринася за освобождаването от излишни килограми.

Как обаче да готвим с това олио, така че да използваме всичките му полезни качества, да съхраним богатството от съставки, благоприятни за здравето?

Всяка мазнина има своя точка на горене. Това е температурата, при която тя започва да пуши и вече не е здравословна. Необходимо е да се знае точката на горене на сусамовото олио и да се подбере мазнината спрямо вида термична обработка, която ще се извърши с нея.

За сусамовото олио е известно, че точката му на горене е 175-210 градуса. Знае се и че има светло и тъмно сусамово масло.

Сусамово олио

Светлото е подходящо за дълбоко пържене, както и за сотиране, а тъмното - за леко запържване или за дресинга към салатата.

Студено пресованото олио не е подходящо за термична обработка и това важи и за сусамовото олио.

При печене олиото трябва да бъде с точка на горене около 200-250 градуса, затова само светлото сусамово олио е подходящо за тази термична обработка. Фурната обаче трябва да бъде настроена под тази температура поне с 20 градуса по-ниско.

Така ще се запазят всички основни полезни съставки в мазнината.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати