gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Рецепти от народната медицина при анемия

Рецепти от народната медицина при анемия

Рецепти от народната медицина при анемия
Снимка: Илиана Първанова

С медицинския термин анемия се обозначава недостигът на червени кръвни клетки и хемоглобина в тях, а това състояние затруднява преноса на кислород до останалите органи и тъкани в тялото.

Анемията сама по себе си е състояние, което е твърде опасно, тъй като е резултат на някакво основно заболяване или причина, предизвикваща значителна загуба на кръв. Тя се характеризира с усещания като състоянието на обърканост, сърцебиене, болки в главата, световъртеж, отпадналост и блед цвят на кожата.

Съществуват различни видове анемия, най-чести са тези, предизвикани от друго заболяване и дефицитните анемии.

Когато анемията е резултат на дефицита на някакъв важен елемент, тя обикновено се контролира с храната. Тъй като желязото е микроелемент, който има основна роля при превенция и лечение на анемия, се следят неговите стойности. Нуждите на тялото не са еднакви - при жените и децата са по-високи, около 18 милиграма е нужната доза на ден за жени и деца, докато за мъжете е 8 милиграма на ден.

Народна медицина при анемия

Природните средства, които съдържат желязо, фолиева киселина и витамини, необходими за образуване на еритроцити и синтез на хемоглобин, са наистина много. С помощта на народната медицина при анемия лесно се овладява малокръвното състояние.

Мед

Медът е отлично средство, което съдържа много витамини и минерали, засилващи метаболизма и укрепващи имунитета и добавянето към дневното меню е подходящ начин да превенция и лечение на анемични състояния.

Лапад

Лападът е друго предложение, което не съдържа много желязо, но притежава способност да увеличи усвояването му от тялото. Корените от лапад в комбинация с други билки могат да постигнат чудеса за кратко време.

Яжте месо при анемия

Месо

Месото е животинската храна, от която получаваме желязо, и то се усвоява много добре от тялото. Животинският черен дроб е богат на желязо, а освен това витамините и минералите в него са повече, отколкото в месото.

Глухарче

Глухарчето предлага всички свои части - листа, стъбла, корени и цветове за стимулиране на кръвообращението и кръвотворни функции.

Пълнозърнести и бобови храни

Пълнозърнестите и бобовите растения могат да добавят необходимите количества желязо, ядките и фъстъците, зърнените храни, подправки като магданоза, зеленолистните зеленчуци и много други ни дават всички необходими количества желязо при недоимък.

Народна медицина с билки при малокръвие

Чай от коприва при анемия

Друга възможност са билките и терапията с тях се препоръчва при малокръвие. Те са подходящи, защото една част от тях могат да засилват кръвообращението, а други подпомагат усвояването на желязото.

Билковият чай от коприва, както и тинктурата от нея се препоръчват при анемия.

Билките аир и цариче са подходящи за чай, те също увеличават кръвотворната функция на тялото.

При малки деца се препоръчват и билкови бани за по-ефикасно лечение на анемия. Обливането на тялото при къпане укрепва видимо тялото при анемични деца.

Народните методи предлагат и ароматерапия, акупунктура и хидротерапия за овладяване на състоянието. Комбинирането на различни методи е подходящо, но трябва да се държи сметка за това, че предозирането с желязо е не по-малко опасно и води до животозастрашаващи състояния, затова трябва да се прави под наблюдението на специалист.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати