Храните с най-много калий, калций и магнезий

Храните с най-много калий, калций и магнезий

Калият, калцият и магнезият са елементи, които подпомагат биохимичните процеси при метаболизма. Те изпълняват и важни задачи, свързани със здравето на клетките.

Действат и като регулатори на потока от хранителни вещества във вътрешността на клетките. Магнезият заедно с калия и калция са електролити, участващи в мозъчните процеси, функциите на нервите, сърцето, очите, имунитета и мускулатурата.

При недостиг се нарушава балансът на жизнените процеси като цяло, защото тези елементи участват в над 300 биохимични процеса в организма и това може да доведе до цяла лавина от здравословни проблеми.

Как да поддържаме баланса между калий, калций и магнезий? . Как да осигурим на тялото си постоянен приток от тези полезни елементи?

Най-лесният начин е чрез хранителната диета и той е препоръчителният за всеки здрав човек. Приемането на допълнителни количества като хранителни добавки се налага при някакъв здравословен проблем, който пречи на доставянето или на усвояването на тези елементи от тялото.

Едва ли има човек, който не знае, че млякото и продуктите от него са най-сигурният източник на калций. Когато лактозата е наличен проблем и млякото бива изключено като възможен източник на калций, алтернативите, които остават, не са чак толкова малко.

Храните с най-много калций

Храните с най-много калций

Броколи

Броколите са сред първите възможности със сериозно количество калций в тях. Освен това съдържат и витамин С и пречистват храносмилателната система.

Зеленолистни зеленчуци

Зеленолистните зеленчуци са сред предложенията при нужда от по-високи количества от елемента. Заедно с него тялото се зарежда и с витамин А.

Сушени смокини

Сушените смокини зареждат с калций, а освен това дават и калий и магнезий, както и достатъчно фибри.

Цитруси

От цитрусите портокалът е подходящ плод, а освен това не дава много калории, затова е добър избор при диета, която цели и регулиране на теглото.

Сардини

Сардините са сред храните с високо съдържание на калций, а също на витамин B12, както и безценният витамин D.

Бадеми

Бадемите са много подходящи източници на калций сред ядките, защото ще подпомогнат и борбата с лошия холестерол.

Храните с най-много калий

Храните с най-много калий

За да се поддържа балансът на течностите и оттам нивата и на кръвното налягане, наличието на достатъчни количества калий е важно условие.

Авокадо

Авокадото е отличен източник на калий и ще задоволи тази нужда, а освен това ще добави магнезий, фибри, ненаситени мастни киселини и фибри.

Тиква

Тиквата е друга добра възможност, която ще внесе и витамините К и Е, както и някои антиоксиданти.

Кайсии

От плодовете сушените кайсии и нарът са добри източници на калий, които внасят и други полезни вещества.

Храните с най-много магнезий

Храните с най-много магнезий

Зеленолистни зеленчуци

Важният магнезий можем да открием в зеленолистните зеленчуци и затова те се посочват като необходима част от дневното меню.

Ядки и семена

Сред ядките и семената, които са източници на магнезий, са тиквеното семе, сусамовото и бадемът, както и фъстъците и орехите.

Риба

Рибата е друга възможност за набавяне на ценния елемент и затова присъствието на тази морска храна поне два пъти в седмицата в менюто е необходимост.

Пълнозърнестите храни

Пълнозърнестите храни също не са лишени от магнезий, а заедно с това съдържат фибри и въглехидрати. Затова не е зле да се върнем към някои традиционни продукти като просото, булгур, ечемик и овес.

Плодове с магнезий

Сред плодовете авокадо, банан, сушената кайсия, смокиня и фурмата са много добре заредени с магнезий храни.

Черен шоколад

Едно приятно и любимо допълнение към възможностите е черният шоколад.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати