Как и кога да ядем грозде, за да имаме макс полза

Как и кога да ядем грозде, за да имаме макс полза

Гроздетосе отглежда в продължение на хиляди години и е било почитано от няколко древни цивилизации за използването му във винопроизводството.

Има много видове грозде, включително зелено, червено, черно, жълто и розово от различните сортове. Този плод се отглежда в умерен климат по целия свят, включително Южна Европа, Африка, Австралия и Северна и Южна Америка. 

Гроздето предлага богати ползи за здравето поради високото си съдържание на хранителни вещества и антиоксиданти.

Гроздето в нашата страна и нашия климат е най-благоприятно за консумиране и обработка през есенните месеци-септември, октомври и ранния ноември. Тогава то е най-сладко, най-богато на вещества и витамини С и К.

То е богат антиоксидант и дори може да замести някое от междинните дневни хранения, защото е достатъчно питателно. Най-добре е грозде да се консумира поне 15 мин преди основно хранене, подобно на всеки др. плод.

Антиоксидантите са съединения, намиращи се в растенията. Те помагат да се възстановят щетите върху вашите клетки, причинени от свободни радикали - вредни молекули, които причиняват оксидативен стрес. Оксидативният стрес е свързан с няколко хронични заболявания, включително диабет, рак и сърдечни заболявания.

Гроздето е с високо съдържание на редица мощни антиоксидантни съединения. В действителност, в този плод са идентифицирани над 1600 полезни растителни съединения.

Гроздови семки

Най-високата концентрация на антиоксиданти се намира в кожата и семената на гроздовите зърна. Поради тази причина голяма част от изследванията върху гроздето са направени с помощта на екстракти от семена или кожа.

Червеното грозде съдържа по-голям брой антиоксиданти, дължащи се на антоцианините, които им придават цвят. Антиоксидантите в гроздето остават присъстващи дори след ферментация, поради което червеното вино също е с високо съдържание на тези съединения.

Един от антиоксидантите в този плод е ресвератролът, който е класифициран като полифенол.

Проведени са множество проучвания за неговите ползи, показващи, че ресвератролът предпазва от сърдечни заболявания, понижава кръвната захар и предпазва от развитието на рак.

Гроздето съдържа също витамин С, бета-каротин, кверцетин, лутеин, ликопен и елагова киселина, които също са мощни антиоксиданти. Освен това е доказано че гроздето със своите съставки може да предпази от някои ракови заболявания и образувания. Също така е благоприятно за здравето на сърцето, сваля кръвното налягане заради богатството на калий в него.

Диетите с грозде, и по-конкретно приемът на ресвератрол спомагат за понижение на холестерола. Спомага за здравето на костите, паметта и дори по-доброто настроение.

Гроздето има и минуси естествено. Прекомерното консумиране може да доведе до поява на гастрит, язва и проблеми със стомаха, защото както обелката, семките и сока са полезни, така и с тяхната киселинност и захар биха могли да Ви създадат известен дискомфорт.

За това яжте грозде умерено, докато Ви е вкусно и докато има полза. Дневната препоръчителна дажба грозде, която дават лекари и диетолози, е една чаша от 300 грама гроздови зърна.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати