От 2 до 4 яйца седмично за здравословното меню
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»От 2 до 4 яйца седмично за здравословното меню

От 2 до 4 яйца седмично за здравословното меню

AdminAdmin
Дарт Вейдър
9494137112k
Яйца
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
36.00 лв.
Виж ››

Споровете за ползите и вредите, които консумацията на яйца носи за човешкото тяло, започват вече да се превръщат в пословични, почти колкото дилемата кое е първо – яйцето или кокошката. И така да е, в споровете се ражда истината и сред многото различни мнения човек има право сам да прецени кое да приеме за истина.

Специалисти изчислиха точното количество яйца, които човек може да погълне за една седмица, без да се притеснява за някакви негативни последици върху организма си. Хранителни експерти съветват да хапваме от 2 до 4 яйца за период от 7 дена, разбира се, ако организмът ни е здрав и не страдаме от някакви сърдечно-съдови заболявания например.

Все пак споровете за връзката на яйцата с нивото на холестерола в кръвта са една от любимите теми на разногласия между редица учени и хранителни специалисти. Съвсем доскоро с пълна сила властваше мнението, че прекомерната консумация на яйца е една от основните причини за завишените нива на холестерола, а като последица от това следва и рискът от редица сърдечно-съдови заболявания.

Бъркани яйца

Препоръчителният дневен прием възлиза на 300 мг, а в едно яйце се съдържа 213 мг холестерол, което е над две трети от допустимата здравословна норма. Основните източници на холестерол, който приемаме чрез хранителните продукти, са месо, яйца, млечните и морските храни.

Холестеролът в кръвта се произвежда в черния дроб, след което той преминава в кръвта. Известно е, че холестеролът е „добър” и „лош”, съответно липопротеин с висока и такъв с ниска плътност. С други думи вредният е този с ниската плътност. Той остава по стените на артериите и води до тяхното стесняване.

През последните години все повече изследвания показват, че „лошият” холестерол не се завишава при по-голяма консумация на богати на холестерол храни. Стигна се дори до момента, в който някои учени налагат твърдението, че в яйцата се съдържат вещества, които намаляват количеството на холестерола в кръвта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати