Как да изберем качествен хляб?
gotvach.bg»Статии»Любопитно»Как да изберем качествен хляб?

Как да изберем качествен хляб?

Как да изберем качествен хляб?

Много малко са българските домакинства, в които не се консумира хляб. Обикновено бял хляб. Все пак в миналото с черен хляб се е хранило само бедното население.

Същевременно все по-често слушаме, че именно белият хляб е вреден и трябва да се насочим към пълнозърнестите и черните хлябове. Защо това е така? Защото белият хляб се приготвя от рафинирано брашно. То е преминало такава обработка, че в него не са останали почти никакви ценни вещества, на което то иначе изобилства.

Казано на по-прост език - всички хлябове, които се приготвят от брашно тип 500, са такива, които е добре да отбягвате. Те просто не са истински. Достатъчно е да си припомним думите на учителя Петър Дънов, който казва Хранителността на житото се намира в люспите му, точно това, което хората изхвърлят.

Когато искате да изберете качествен хляб, е важно на първо място да видите какво пише на етикета му, защото дори и да имате желание да се снабдите с черен хляб, може да се окаже, че той е приготвен от брашно тип 500 и след това изкуствено е оцветен, така че да придобие тъмен цвят.

Качествен хляб

Колкото по-висока става цифрата на типа брашно, толкова по-истинско е то и е запазило минералите, витамините и ензимите си. Така например брашното от лимец е тип 2 000, а пшеничното брашно тип 1850 отговаря на хляба, познат ни като Грахам.

Темата, касаеща брашното е доста сложна, тъй като и пшеничното, и царевичното брашно вече често са ГМО продукти.

Определено е най-добре да се научите сами да си приготвяте домашен хляб и не си мислете, че за тази цел ви е необходима пекарна за хляб. Да, доста удобен уред е, но не всеки може да си го позволи. А и не е необходимо. В най-обикновена фурна също можете да си направите чудесен качествен хляб, за който са необходими единствено качествено брашно и малко усилия от ваша страна.

Като споменахме качествено брашно, отново ви припомняме, че в наши дни голяма част от брашното, което се продава по магазините е ГМО продукт. Най-сигурно е да заложите на италианското брашно, макар и да е доста по-скъпо и по-трудно за намиране.

Италия все още е от малкото държави, които държат изключително много на качеството на брашното си и имат свои запазени марки. Досетихте ли се защо? Да, заради италианската пица, както и заради огромното разнообразие от тестени изделия (спагети, лазаня и всякакви други видове паста), с които Италия се слави.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати