Яж ориз редовно, за да спиш като бебе

ориз

Често се случва да имаме проблеми със съня. А добрият сън, знаем, е важен за цялостното ни физическо и психическо здраве. Навярно имате свои методи за справяне с проблема, но нека ви представим още един вариант.

Знаете ли, че вечерята може да се използва за въздействие върху съня? Според японски изследователи това е напълно възможно. Те стигнали до заключението, че храните с висок гликемичен индекс, който е мярка за ефекта на храните върху кръвната захар, подобряват съня. Изключение правят паста и тестени изделия, макар и в големи количества.

Оризът насърчава добрия сън, твърдят японските експерти. Японците, според проучвания, ядат около 10 пъти повече ориз от европейците и северноамериканците. Оризът съставлява приблизително 28% от диетата на жителите на Страната на изгряващото слънце.

Японските учени са провели проучване, включващо 1164 мъже и 684 жени, в което да изследват ефектите на ориза върху съня. Изследователите взели предвид качеството на съня, времето, необходимо на човек да заспи след изключване на осветлението, продължителността на съня, колко човек си почива, колко често се събужда, пие ли лекарства и как се чувства през деня.

оризът подпомага съня

В резултат на проучването са установили, че хората, които ядат много ориз, спят по-добре и по-дълго от другите. А любовта към пастата за вечеря се отразила негативно на качеството на съня - хората често се събуждали, чувствали се зле през деня, пиели сънотворни и заспивали по-трудно. Сладкишите, включително бял хляб и пица обаче, също нямали ефекта на ориза върху съня.

Експертите обясняват, че храни с висок гликемичен индекс, като ориза, могат да влияят на съня поради триптофана, ароматна алфа-аминокиселина, която има седативни свойства и е свързана с хормона на съня мелатонин. Триптофанът се превръща в мозъка в серотонин и след това в мелатонин.

Това изследване само потвърдило подобни, по-ранни изследвания и учените предполагат, че е възможно лекарите скоро да посъветват пациентите с нарушения на съня да не пият хапчета, а да ядат повече ориз за вечеря. А вие опитайте, може пък да ви се получи!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати